Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Antona Srholca

.anton Srholec .časopis .osobnosti

Ej, už sa na tej hore lístie červeneje, kdeže sa ten šuhaj na zimu podeje? Vždy s prichádzajúcou zimou nám rastie problém, čo s bezdomovcami. Všetky zvieratká už vedia, kde prežijú zimu. Lastovičky to vedeli v septembri, bociany v októbri a zvieratá, čo nemienia emigrovať do južných krajín, nakupujú kožuchy a zatepľujú brlohy a hniezda. Beda tomu, kto nemá domov.

Bezdomovectvo je sociálna choroba. Po stáročia ju riešili príbuzní, priatelia a spoluobčania. V súčasnom svete máme v každom meste zariadenie, kde pritúlia postihnutých občanov. V Bratislave je ich pre týchto ľudí viac ako desať.
Telesné choroby, úrazy a neduhy tiež neriešime na chodníku. Vieme, kam máme ísť a vieme, kam chorého poslať, aby mu pomohli. V čase, keď je cieľom byť bohatý a úspešný, sa často nájdu ľudia, ktorým sa život nepodaril. Niekedy je to na román. Keď zlyhajú prvé inštitúcie, tí najbližší, problém nevyrieši naša sentimentalita, poplakanie na ramene, alebo tradičné almužníctvo. Tým chorobu len podporujeme a zhoršujeme. Aby sme mohli pokojne spať, máme vedieť adresy organizácií a inštitúcií v našom okolí, kam pacienta pošleme. Isteže každé zariadenie má svoju normu, svoj poriadok, ktorý treba zachovávať, aby sa pokojne mohli liečiť (a cítiť) ostatní užívatelia. Tento mechanizmus je v rodine, v škole, na pracovisku a všade vo verejnom priestore. Nikde nevyžadujú bozkávať ruky, ale základná hygiena, čisté oblečenie, čo dostane každý zadarmo, slušné správanie sa a skromné jedlo, pokiaľ viem, je takmer v každej ubytovni. Ak nám pacient tvrdí, že tam už bol a že mu nepomohli, každý občan má právo ísť sa pozrieť a informovať sa, ako zariadenie pracuje. Treba zistiť pravdu.
Podporujem zdravotnú prevenciu aj právo na informácie. A som rád, že za posledných dvadsať rokov sa aj na tomto poli urobil kus práce. Ide zima, a bezdomovci sú naši bratia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite