Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Pred mesiacom mal v slovenských kinách premiéru film One Direction 3D, štylizovaný účelový dokument vraj momentálne o najpopulárnejšej chlapčenskej hudobnej skupine na svete. Medzi všetkými tými dievčatkami som si v kine pripadal až nepatrične. A pritom ja som bol domáci, pravidelný návštevník kina, a ony votrelkyne, niektoré v kine možno prvýkrát. Aspoň že sa nejačalo, mohlo sa, film to bol úžasný. Režíroval ho rešpektovaný dokumentarista Morgan Spurlock, okrem iného autor svojho času hojne diskutovaného dokumentu Super Size My, ktorý sa až ideologicky naváža do fastfoodu. I ďalšie jeho dokumenty sú ideologické, vrátane snímky Comic-Con Episode Four: A Fan´s Hope, v ktorej je ideológiou geekovstvo, čo je i mojím svetonázorom.

Na druhej strane, ideológia v One Direction 3D – akýsi zvrátený mesianizmus, ma síce urážala, nesmierne, ale nie natoľko, aby som sa nedokázal skloniť pred Spurlockovou remeselnou zručnosťou. Len trošinku keby sa mi tá „hudba“ páčila, vedel by som sa do tých junákov hystericky zamilovať. Ale nepáči sa mi, takže zostávam mimo, ako ktosi, kto dokáže oceniť kvalitu sprostredkovania informácie, hoci sama informácia sa ho netýka.
Dávno by som na One Direction zabudol, keby presne o mesiac nemal v našich kinách premiéru iný účelovo štylizovaný hudobný film, tiež svojho druhu dokument, aj keď so zreteľnou druhou príbehovou líniou, dokonca akčnou, o inej skupine, navyše skupine, ktorú mám rád a jej hudba sa mi vyslovene páči. Snímku Metallica: Through the Never, a hoci v názve sa to nespomína, tiež 3D, nakrútil ďalší rešpektovaný režisér, Nimród Antal. Kalifornský Maďar, ktorý aj z USA do Maďarska odišiel, aby tam nakrútil svoj najlepší film – Kontroll. Jeho film o Metallice je tiež film o zvrátenom mesianizme, akurát ho nereprezentuje pubertiacky boyband, ale rešpektovaná kapela. Takže ideológia je tá istá, len v jednom prekáža a druhé robí ešte silnejším. Asi je to v poriadku, lebo to znamená, že aj v popkultúre je ešte stále dôležitý aj obsah, nie iba forma.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite