Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA SLEDOVAŤ: Čiapka indikujúca náraz
Pri športe nie je o úrazy, pády a nárazy núdza. Mnohé vyzerajú nebezpečnejšie, ako v skutočnosti sú, ale mnohé nebezpečné nárazy vyzerajú celkom nevinne. Športovec si ich v zápale boja ani nemusí všimnúť. Najhoršie sú prudké a nepriame nárazy do hlavy a práve tie teraz indikuje svetielko na čiapke CheckLight, s ktorým pred letom prišla na trh firma Rebook. Najprv vypustili len čiapky pre deti, teraz už je k dispozícii aj v ženskej a mužskej veľkosti. Na pracej ľahkej čiapke sú na záložke tri farebné svetielka. Zelené indikuje, že je čiapka zapnutá, žlté upozorní, že registrovalo náraz, ale nemal by byť nebezpečný a červené oznamuje náraz, ktorý by nemal ostať bez povšimnutia a prešetrenia. Samozrejme, čiapka nenahrádza lekársku diagnostiku, slúži iba ako preventívne upozornenie. Dá sa nosiť aj pod helmou či inou pokrievkou hlavy. Stojí 150 dolárov.

TREBA ČISTIŤ: Expresná kefka na zuby
Pre tých, čo nemajú čas na čistenie zubov, je tu prevratné šesťsekundové čistidlo. Spoločnosť Blizzident navrhla špeciálne zariadenie, ktorá vyzerá ako odtlačok celého chrupu v plaste, celý vyplnený štetinkami. Stačí sa doň zahryznúť a šesť sekúnd hrýzť. Kefky vnútri zuby aj  jazyk vyčistia naraz. Kefka sa vyrába na mieru, a to tak, že vám zubár urobí trojrozmerný sken zubov, z neho sa vytvorí 3D model celého chrupu a ten sa nahrá ne server firmy. Tá následne vyrobí kefku na mieru. Kefka Blizzident stojí 300 dolárov, vydrží rok, po roku si môžete objednať novú už len za 159 dolárov, alebo starú poslať na vyčistenie a výmenu štetín za 89 dolárov. Skenovanie u zubára stojí od 70 do 200 dolárov, u nás okolo 100 eur, ale či bude náš zubár vedieť poslať všetko v správnom formáte na americký server, to netušíme.

TREBA ČISTIŤ: Krásne čističe na dotykové obrazovky
Len máločoho sa dotýkame tak často, ako dotykových obrazoviek. Ktorýkoľvek nos je 35-krát čistejší ako tablet, mestský holub je desaťkrát čistejší ako smartfón a verejné toalety sú 50-krát čistejšie ako klávesnica notebooka. Známa dánska firma AM, ktorá už v roku 1971 vyrábala špeciálne prostriedky na čistenie vinylových platní, sa spojila s dizajnérskou firmou Aruliden a vymyslela set prekrásnych farebných a veľmi praktických vecičiek, ktorými si rýchlo vyčistíte svojich elektronických miláčikov. Vo viacerých veľkostiach a farbách ponúka obrúsky, špongie z mikrovlákna, aj malé spreje s dezinfekčným  prostriedkom, ktorých obal je súčasne tiež špongia. Prostriedok neobsahuje ani alkohol, ani chemikálie, ktoré by mohli poškodiť dotykovú plochu obrazovky. Kúpiť sa dajú cez stránku getclean.am, podľa veľkosti na rôzne zariadenia od 13 do 30 eur.  

TREBA HODOVAŤ: Jalbká v župe
Je sezóna jabĺk, a tak si ich treba poriadne vychutnať. Už piatykrát sa v sobotu uskutočnia Jablkové hody v obciach v okolí Bratislavy aj v niektorých jej mestských častiach: Modra, Pezinok, Senec, Svätý Jur, Malacky, Stupava, Jablonové, Limbach, Dunajská Lužná a bratislavské mestské časti Vajnory, Ružinov, Devínska Nová Ves a Nové Mesto. Na svoje si tu prídu milovníci surových jabĺk i dobrôt upečených, uvarených aj vyrobených z nich. K tomu si každá obec i mestská časť chystá svoj špeciálny sprievodný program, kultúrny i turistický. V Modre k jablkám pridávajú napríklad aj koštovky mladého vína. Predtým, ako vyrazíte na jablká, uvoľnite si miesto na poličkách v pivnici či v garáži a ak si na nich chcete pochutnať ešte na Vianoce, zabaľte pekne každé do papiera. Ak nemáte pivnicu, vydržia vám v polystyrénovej škatuli aj na balkóne.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Belmondo s Delonom na vrchole kariér
Borsalino (1970) je zásadný britsko-francúzsky príspevok do žánru gangsterky, čiastočne ovplyvnený filmom noir a čiastočne francúzskou novou vlnou, divácky dodnes nesmierne vďačná retro krimidráma s prvkami komediálneho odľahčenia z prostredia medzivojnového Marseilles, o dvoch zločincoch a čiastočne sokoch v láske, ktorí sa z drobných pešiakov pokúšajú vypracovať na chlapíkov, s ktorými treba v podsvetí počítať. Vo filme režiséra Jacquesa Deraya herecky excelujú legendy francúzskej kinematografie, vtedy na vrchole kariér žiariaci Jean-Paul Belmonod a Alain Delon, pričom ich vzájomná chémia posúva Borsalina o level vyššie. Tu môže Borsalino pripomínať o tri roky mladší nepriznaný americký až skoro remake Podraz s Paulom Newmanom a Robertom Redfordom. Podstatne temnejšie pokračovanie Borsalino a spol. vzniklo už bez Belmonda v roku 1974. Streda, 9. októbra, Jednotka, 22.15
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite