Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako lekári k Aeskulapovej palici prišli

.tomáš Čejka .časopis .lifestyle

Ak sa spýtate priemerne vzdelaného človeka, čo majú v znaku lekári a farmaceuti, pravdepodobne odpovie, že je to nejaká palica, okolo ktorej je obtočený had. Tento starogrécky symbol má vraj predstavovať silu, zdravie a úspešné hojenie.

Had na palici môže byť podľa iných takisto symbolom prítomnosti božej pomoci pri liečbe a má tak dodávať ľuďom silu a nádej na úspešné vyliečenie. Častejšie sa však objavujú aj teórie o tom, že had je v skutočnosti vlastne cudzopasný červ menom vlasovec medinský, (Dracunculus medinensis) navinutý na drevenej paličke.

.dovolenka s červom
Vlasovec žije odpradávna na Blízkom východe, v Indii, severnej a strednej Afrike. Je tenučký, niekedy aj vyše metra dlhý a neskutočne trápi miestnych obyvateľov. Zbožňuje kúpanie a teplo. Možno sa zdá, že tamojšie problémy s akýmsi červom sú pre našinca nezaujímavé. Stačí však využiť ponuku niektorej z cestovných kancelárií, zabezpečiť si včas výpredajový zájazd do Egypta a rande s parazitom je na dosah. Podľa dôveryhodných prameňov totiž vlasovec obšťastňuje až polovicu obyvateľstva horného povodia Nílu. Na svoje si prídu aj cestovatelia, ktorí pri svojich potulkách po zemeguli zájdu do Indie. Nakazená je síce len štvrtina tunajšieho obyvateľstva, ale veľmi ľahko sa k tejto štatistike môže pridať každý, kto dodrží nasledujúce pokyny.

.ako sa nakaziť
Najskôr si treba vyhľadať vody, kam sa chodia kúpať infikovaní domorodci. Tých spoznáte podľa nôh, na ktorých majú hrče, veľké ako holubie vajce. Hrče majú aj svoje meno – nazvali ich podľa sýrskeho mesta Halabu, čiže sú to alebské hrče. Každá z nich ukrýva stočené samičky, ktoré, len čo zacítia vodu, vystrčia zo svojich príbytkov prednú časť tela. Vody však musí byť veľa, najlepšie, ak sa do nej nakazený človek ponorí. Červ začne okamžite konať. Pretrhne hrču, cez otvor vysunie asi dvojcentimetrový kúsok tela, z ktorého vypustí až tri milióny pohyblivých larvičiek. Po tejto náročnej operácii sa opäť stiahne späť. Larvy pomaly klesajú ku dnu a stávajú sa príležitostnou potravou drobných a dravých vodných kôrovcov veslonôžok (tie robia podobnú službu aj istej pásomnici, o ktorej rozpoviem hororovú story v niektorom z ďalších dielov). Vodu, plnú nakazených veslonôžok, stačí vypiť a suvenír z ďalekých ciest je len a len váš. Ak larvy vlasovca úspešne prežijú kúpeľ v žalúdočnej kyseline, preniknú stenou žalúdka alebo dvanástnika a lymfatickým systémom putujú do priestoru za pobrušnicou, kde počas troch až štyroch mesiacov dospievajú. Samec po kopulácii zahynie a samica, dlhá až meter dvadsať, sa premiestni k povrchu tela, najčastejšie pod kožu nôh. To všetko prebehne za deväť až štrnásť mesiacov po nákaze. Parazit v podkoží vyvolá zápal, zdurenie a nakoniec veľmi bolestivý pľuzgier. Pacientovi komplikujú život aj hnačky, závraty, vracanie, dýchavičnosť, žihľavka či časté upadanie do bezvedomia. Podľa počtu lariev, ktorým sa podarí vniknúť do kože, môže na tele vzniknúť aj päťdesiat hrčí, pričom v každej z nich leží stočená samička. Hrče sa usádzajú najmä na miestach, ktoré pravidelne prichádzajú do styku s vodou, zásadne sa však vyhýbajú hlave. Napríklad v Oriente mávajú nosiči vody hrče s vlasovcom na krku.

.ako sa vyliečiť
Hrče s vlasovcom nemusia krášliť pokožku natrvalo. Kto chce zažiť troška etnickej medicíny, nech sa vyhne ambulancii s odborným lekárom a radšej sa odovzdá do rúk skúsenému domorodcovi. Ten to robí takto: Postihnuté miesto najskôr ustavične oplachuje vlažnou vodou, aby samička v hrči nadobudla pocit, že sa jej oplatí vykuknúť von. Len čo to urobí, šikovné prsty domorodca ju zachytia do rozštiepeného tenkého drievka (môže byť aj zápalka) a opatrne z nej na drievko kúsok namotajú. Táto operácia je pomerne zdĺhavou záležitosťou, postupuje sa deň po dni, kým červ nie je úplne vonku. Ak by sa jeho telo pretrhlo, na tele nakazeného vzniknú hnisavé vredy.
Takzvaná Aeskulapova palica teda s najväčšou pravdepodobnosťou predstavuje vlasovca navinutého na paličku. Zachované dokumenty dokazujú, že parazita veľmi obratne vyťahúvali už starovekí ránhojiči. Červ navinutý na drievku bol dôkazom zručnosti, a preto sa stal akýmsi cechovým symbolom lekárskeho povolania. Štylizovaný symbol neskôr prevzali starí Gréci a Rimania. Keďže však vo svojej krajine na návštevu červa márne čakali, časom ho nenápadne vymenili za vznešenejšieho hada.
 
.iné teórie symbolu
To, ako vznikol lekársky symbol, som naznačil na začiatku, teraz ešte doplním niekoľko informácií. Hlavnou postavou legendy je Asklépias (po latinsky Aesculapius; poslovenčene ako Aeskulap). Bol žiakom Chiróna a preslávil sa tým, že dokázal liečiť každú chorobu a dokonca oživoval mŕtvych. Svojím konaním však nahneval Apollóna a Dia, protože porušoval božský poriadok na Zemi, za čo ho Zeus nemilosrdne zrazil bleskom do Tartaru. Neskôr ho však prepustili, pretože potrebovali zručného lekára, ktorý by počas trójskej vojny ošetroval zranených. Aesculapius bol ten, ktorý zachránil bojovníka Filoktéta po uštipnutí hadom. Keby sa tak nestalo, Trója by bola pravdepodobne odolala a Parida by nezasiahol Filoktétov otrávený šíp a pôvodca vojny by nebol potrestaný. Aeskulapova palica, na ktorej je obtočený had, je teda znakom životnej sily a zdravia. Ďalšia teória je založená na biblických základoch. Hovorí o putovaní Izraelitov po púšti, kde ich napadli jedovaté hady. Mojžiš na pokyn Boha zhotovil bronzového hada a zavesil ho na kôl. Takto chránil svoj ľud pred smrťou uštipnutím.

Autor je zoológ.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite