Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Káva aj marihuana

.jozef Ryník .časopis .týždeň vo svete

Len dve a pol hodiny cesty (asi 200 km, na kanadské vzdialenosti teda za rohom) z Ottawy na východ leží najväčšie mesto Québecu – Montreal. Oproti hlavnému mestu Kanady je to trocha iný svet. Až do polovice októbra býva zvyčajne v Kanade nádherná a teplá jeseň, keď môžete obdivovať farebnú škálu miestnych javorov. Má ich aj toto veľkomesto.Montreal totiž veľkomestom naozaj je, na rozdiel od Ottawy, ktorá je rozťahaná, ale veľkomestského ducha nemá. Nájdete tam mrakodrapy v centre, starý prístav s historickými budovami, množstvom parkov, galérií, múzeí a dosť etnicky aj jazykovo zmiešaných štvrtí s osobitným charakterom.

Jediné, čo mi tam chýbalo, boli električky. Nechýba však rozmanitosť. Začali sme prechádzkou po bulvári St. Laurent, míňame staré židovské deli u Schwartza, kde dostať preslávený sendvič s parádnou montrealskou údeninou. Ale pozor, v sobotu sú tam dlhé rady. Nasleduje portugalské bistro s grilovanými kurčatami, množstvo ázijských a juhoamerických obchodíkov, a samozrejme, neodolateľné francúzske pekárne. Severná trasa by nás priviedla až do Little Italy, kde sú skvelé kaviarne. Navyše je tam obrovský trh, zážitok pre oči aj brucho. A južne po tomto bulvári sa človek dostane až do čínskej štvrte.
Kto si chce užiť pohodlnú prechádzku, nech sa radšej vyhne nákupnej ulici Ste. Catherine, kde sú väčšinou značkové obchody a turistické reštaurácie spolu s kopou fastfoodov. V lete sa tam konajú rôzne kultúrne akcie, ale aj festivaly. Rue St. Denis má síce tiež veľa obchodov, ale originálnejších  a zaujímavejších. Navyše tam možno stretnúť ľudí, ktorí sa štýlom obliekania aj výzorom vymykajú z kanadského priemeru. Je tu značná hustota tetovacích salónov, kaviarní a krčiem s domácimi štamgastmi, ktorí vysedávajú pred domami, veľmi podobnými tým z New Yorku. S vôňou kávy, croissantov a piva sa často mieša aj vôňa marihuany, ktorá je síce nelegálna, ale zrejme na verejnosti viac tolerovaná ako alkohol. A na záver, ak máte mesta a budov dosť, môžete si vyliezť na Mont Royal.Tento kopec dal mestu meno a dodnes mu dáva úchvatný výhľad. Najmä ten jesenný, extra farebný, stojí za to.

Jozef Ryník je novinár. Žil v Austrálii, potom na Slovensku, kde pracoval aj v redakcii .týždňa. Dnes pôsobí ako zahraničný korešpondent WBP Online v Kanade. Do Montrealu zájde vždy, keď chce obdivovať prírodu aj ducha veľkomesta.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite