Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Tento stĺpček je o českých viditeľných udalostiach a ich skrytom pozadí. Hneď tá prvá je neprehliadnuteľná, len najkvalitnejšie české médiá majú problém o nej písať. Ide v nej totiž o ich vlastníka Zdeňka Bakalu. Podľa časopisu Forbes je Zdeněk Bakala tretí najbohatší český občan (po Petrovi Kellnerovi a Andrejovi Babišovi). Alebo aspoň býval, pretože jeho bohatstvo sa roztápa na burzovom slnku a scvrkáva sa pod politickým tlakom. Pred tromi týždňami sa demonštrácia baníkov v Ostrave pred sídlom „Bakalových“ baní skončila rozbitím recepcie. So strachom zo zatvárania priemyslu v moravsko-sliezskom kraji pracuje predovšetkým prezident Miloš Zeman v kampani pred októbrovými voľbami.

Zdeněk Bakala, navrátilec z Ameriky, bol v 90. rokoch guľatý a kulantný investičný bankár so svetáckou cigarou. V roku 2004 urobil životný obchod: dal dohromady skupinu investorov, ktorá ovládla ostravsko-karvinské bane OKD. Kupovali, keď bola cena nízko, a uviedli ich na londýnsku burzu, keď bola vysoko. Teraz je pre ťažbu lacného bridlicového plynu v Amerike uhlie zase dole. Tučné roky sa skončili, za tohtoročný prvý polrok firma prerobila 396 miliónov eur(!). Najmenej rentabilná z piatich baní (baňa Paskov s 3 000 zamestnancami) sa má preto zatvoriť do konca budúceho roka. Logické, nie?
Keby to urobili Petr Kellner a Andrej Babiš, tak áno. Od nich sa sentiment a empatia nečaká. Lenže tu ide o Bakalu. Má síce „len“ tretinový podiel, ale je to najväčší individuálny akcionár a jediná známa tvár medzi beztvárnymi globálnymi investormi. Filantrop a v dobrom slova zmysle snob, ktorý platí Knižnicu Václava Havla, priatelí sa s kniežaťom Schwarzenbergom, dotuje týždenník Respekt aj české Hospodářske noviny. Len porovnateľne veľkorysé gesto voči Ostrave nie a nie prísť. Voči nej sa správa nie ako vlastník, ale ako investor. Človek sa ťažko môže baníkom čudovať, ak zároveň čítajú, ako pani Bakalová – majiteľka Českej Miss – buduje luxusné módne značky a ako pekne teraz jazdí cyklistická stajňa pána Bakalu.
Od prezidenta Zemana a ďalších, ktorí s chuťou útočia na Bakalu, je to aj útok na havlovské dedičstvo. No občas treba predviesť, že toto dedičstvo niečo reálne, hmatateľné znamená. Teda ak na to Bakalova firma, ktorej dlhopisy klesli na úroveň štátnych dlhopisov Grécka (kategória C), ešte má.

Autor je právnik a novinár.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite