Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Shutdown! Minulý týždeň musela americká vláda čiastočne zastaviť činnosť. Približne 800-tisíc federálnych zamestnancov dostalo neplatené voľno. Prestali fungovať viaceré federálne programy a úrady. Vynútila si to patová situácia v Kongrese. Začína sa fiškálny rok a Kongresu sa nedarí schváliť rozpočet. Republikáni si kladú podmienku, aby štát viac šetril, demokrati to odmietajú, a najmä sa nemienia vzdať reformy financovania zdravotníctva, tzv. Obamacare, ktorá je pre prezidenta Baracka Obamu hlavným víťazstvom na domácej scéne.

V októbri majú kongresmani ešte jednu ťažkú úlohu: schváliť zvýšenie dlhového stropu, teda sumy, do ktorej si USA môže požičiavať. Republikáni nebudú pri boji o dlhový strop ústretovejší ako teraz. A demokrati zase výrazne neznižujú zadlžovanie Washingtonu. Politické zloženie Kongresu však nahráva republikánom a tí sú ovplyvnení fiškálnym konzervativizmom hnutia Tea Party. Dokonca sú ochotní riskovať aj poplach na trhoch, ktorý by nezvýšenie dlhového stropu mohlo vyvolať.
.mg

Zlatý úsvit sa zrejme blíži k svojmu súmraku. Vedenie tejto extrémistickej gréckej strany je zatknuté, jej šéf Nikos Michaloliakos bol prevezený do väznice s vysokou ostrahou. Polícia vyšetruje vraždu rapera Pavlosa Fyssasa, ktorej páchatelia mali údajne spojenie so Zlatým úsvitom.
Experti, ktorí majú zabezpečiť sýrske chemické zbrane, hlásia po rozhovoroch s predstaviteľmi Assadovej vlády pokrok. Tento týždeň sa má začať s inšpekciami v Sýrii a so zneškodňovaním arzenálu.
Loď s 500 migrantmi sa potopila pri talianskom ostrove Lampedusa. Obetí bude pravdepodobne vyše troch stovák, kapitána plavidla už zatkli. Viezol migrantov najmä z Eritrey a Somálska. Taliansky minister zahraničia apeloval na EÚ, aby Lampedusu nepovažovala len za hranicu Talianska, ale za hranicu Európy.
Egyptská vláda sa chystá zoštátniť financie patriace Moslimskému bratstvu, ktoré nedávno zakázala. Zákaz, potvrdený aj súdom, platí aj  pre charitatívne organizácie spojené s Bratstvom.

Osobnosť: František/
Pápež navštívil hrobku svätého Františka z Assisi v sprievode kardinálov, s ktorými predtým diskutoval o obnove Katolíckej cirkvi. Chce, aby bola cirkev chudobnejšia a zaujatá pomocou druhým, nie sama sebou.

Antiosobnosť: Silvio Berlusconi/
Taliansky expremiér sa pokúsil zhodiť vládu Enrica Lettu, no odmietli ho pri tom podporiť 20 senátori z jeho strany. Vláda funguje ešte len päť mesiacov a predčasné voľby by krajine, zápasiacej s ekonomickými problémami, nepomohli.

Citát/
František: „Ideál misionárskej a chudobnej cirkvi je stále viac než platný.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite