Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Sestry v akcii Zdravotné sestry minulý týždeň protestne stanovali pred Úradom vlády. Takouto formou sa rozhodli bojovať za vyššie platy. Zákon, ktorý sestrám vo všetkých zdravotníckych zariadeniach zaručoval zvýšenie platov, schválil parlament ešte počas Radičovej vlády a hlasovali zaň všetci poslanci. Ústavný súd ho však vyhlásil za protiústavný a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sestrám odkázala, že jej rezort síce bude hľadať riešenie, ale na vyššie platy momentálne nemá peniaze.

Sestry žiadajú, aby sa ich hrubý plat pohyboval v rozmedzí od 640 do 928 eur, ako im to zaručoval už spomínaný zákon. Na takúto úroveň ich platy upravili iba fakultné nemocnice, ktoré patria pod ministerstvo zdravotníctva.
Protestujúce zdravotné sestričky navštívil aj premiér Robert Fico a sľúbil im, že štát zabezpečí zvýšenie platov pre tie z nich, ktoré pracujú v župných a mestských nemocniciach. Súkromných zdravotníckych zariadení by sa vyššie platy netýkali. Sestry premiérov návrh odmietli.
.jm

Rómovia z osady Letanovský mlyn sa po deviatich rokoch dočkali nových sociálnych bytov v lokalite Strelník. Ide o holobyty so základným sanitárnym vybavením. Sťahovať by sa malo vyše osemsto obyvateľov. Podmienkou bolo, že musia zlikvidovať svoje staré chatrče.
Bývalý predseda SDĽ Peter Weiss končí ako veľvyslanec v Maďarsku, ale diplomatom zostane, bude veľvyslancom SR v Česku. Do Budapešti za veľvyslanca mieri Rastislav Káčer, bývalý veľvyslanec SR v USA.
Prefekt Kongregácie pre biskupov Marc Ouellet, ktorý bol minulý týždeň v Bratislave, prejavil verejne ochotu stretnúť sa s odvolaným arcibiskupom Trnavy Róbertom Bezákom. Kardinál Marc Ouellet zohral dôležitú úlohu pri odvolaní trnavského arcibiskupa.
Generálna prokuratúra podala dovolanie v kauze prepisov bytovky v Bernolákove. Nepáči sa jej, že prešovský súd povolil zmenu zápisu údajov v Obchodnom registri pri spoločnosti Glance House. Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek navrhol rozhodnutie súdu zrušiť a vrátiť ho na ďalšie konanie.

Osobnosť: Lucia Kurilovská.
Minister vnútra Robert Kaliňák ju napokon navrhne prezidentovi na vymenovanie za rektorku akadémie Policajného zboru aj napriek výhradám hlavy štátu voči jej osobe. Tie mohli vzniknúť kvôli vyjadreniam Kurilovskej v kauze Čentéš.

Antiosobnosť: Ľubomír Jahnátek/
Čelí kritike pre zamestnávanie rodinných príslušníkov, či dokonca rodákov z obce Komjatice na štátnych pozíciách. Aj napriek tomu, že väčšina prešla konkurzom, zúčastnili sa na nich sami. Ministerstvo rodinkárstvo poprelo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite