Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Paradoxy? Čo tak knižka o skateboardingu, ktorá najviac nadchne ľudí, čo sú radi, že sotva vedia chodiť? Občas sa stane, naozaj len občas, že po niektorých knižkách sa len tak zapráši. Lístky na koncerty tých najväčších superhviezd sa tak predávajú bežne, pár hodín a je po všetkom, ale pri knihách je to nevídané. Napriek tomu také existujú, knihy, čo sa vypredajú skôr, ako sa poriadne ocitnú na knižnom trhu.

Keď pred troma rokmi vyšla knižka Michala Nanoru a Martiny Overstreet Zde jsou psi venovaná vizuálnej kultúre českej klubovej scény, presne také sa jej prihodilo. Rozobrala sa takmer okamžite. Pritom z reakcií na ňu by sa spätne dalo usudzovať, že svojich čitateľov/divákov až tak veľmi nenadchla. Ohlasy boli skôr blahosklonné, akože dobre, knižka o móde a životnom štýle a o dôležitosti vizuality aj v rámci akejsi alternatívnej kultúry, nádherne dizajnovo urobená, ale poďme sa baviť o skutočne dôležitých veciach, nechajme „českú hipsterskú bibliu“ jej osudu. Možno preto dosiaľ nebola žiadna dotlač.
Namiesto nej autori prišli s celkom novou knižkou. Volá sa Prkýnka na maso jsme uřízli a venuje sa českému skateboardingu pred rokom 1990. Skutočne, knižka o skejtovaní za komanča, bolo to tu, pamätáme si to z Neberte nám princeznú a pokiaľ sa mi sem práve teraz tlačí konštatovanie, že to je predsa knižka o čomsi, čo ma vôbec a absolútne nezaujíma, bola by to číra pravda. Lenže len do chvíle, kým som do nej nenahliadol.
Znova ide o unikátny dizajnérsky kúsok, krásne autentické dobové fotky, autorské výpovede ľudí, ktorí boli vtedy a tam pri tom a zasvätené komentáre minimálne s kulturologickým presahom. O subkultúre, ktorá predstierala, že je šport, o dobovom skejterskom folklóre a vôbec, o každodennej životnej rutine socrealistického Československa. Silné, subjektívne, autentické. Jazda na doske s kolieskami ma nikdy nenadchýnala, a o to práve ide. Knižka, ktorá je natoľko vypiplaná na úrovni formy, že zvýznamňuje obsah. Nevedel som a už viem, spoznanie čohosi dosiaľ nepoznaného, krásny dôkaz, že je skutočne dôležité, ako veci vyzerajú.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite