Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA SI PESTOVAŤ: Farma na larvy
Ak vás nadchla paleodiéta, možno by ste ju chceli dodržiavať ozaj dôsledne a nevynechať ani taký dôležitý zdroj proteínov našich prapredkov, ako sú mušie larvy. Je to trošku nechutné, ale o pár rokov to možno zasýti svet. Môžete sa na to pripraviť už dnes s Farmou 432 od dizajnérky Kathariny Ungerovej (zatiaľ len v prototype). Za 432 dní sa z gramu múch vypestuje 2,4 kilogramu proteínov. V hornej komore sa z lariev vyliahnu muchy, vyvinú do dospelosti, presunú sa do strednej časti, kde randia a produkujú nové larvy. Tie padnú do dolnej škôlky, kde sa kŕmia a zožerú vraj všetko, čo im podstrčíte, až sú hotové na konzumáciu alebo na presun do nového cyklu. Za týždeň sa v nej dá vypestovať 500 gramov lariev, z ktorých sa dajú uvariť dve výživné jedlá.

TREBA SI UŽIŤ: Lyžička pre trasľavé ruky
Vychutnať si jedlo, keď je človek postihnutý Parkinsonom, býva niekedy nadľudská úloha. Skvelou pomôckou môže byť lyžička Liftware, ktorá tras rúk zmierňuje až o 75 percent. V jej rukoväti je zabudovaná technológia, ktorá, podobne ako vo fotoaparátoch, zaregistruje aj ten najmenší tras. Lyžička však navyše obsahuje motorčeky, ktoré menia rozloženie hmotnosti na rukoväti v reálnom čase, a tak vlastne vytvárajú kontrapohyb. Lyžička Liftware je drahá, stojí až 295 dolárov, ale ak sa človek, odkázaný na kŕmenie, dokáže zase najesť dôstojne a sám, je to na nezaplatenie. Lyžička pozostáva z nabíjačky, do ktorej sa vloží rukoväť s motorčekom, a odnímateľnej umývateľnej časti, ktorou sa naberá jedlo. Prvá várka by sa mala dostať k zákazníkom v polovici decembra.

TREBA SA MAZNAŤ: Matrac pre zamilovaných aj pre dochrámaných
Pôvodne bol tento matrac, ako napovedá aj jeho názov – Cuddle Mattress – vymyslený pre páry, ktoré chcú spať v objatí. Penový matrac má pevnú časť pod telom, v oblasti ramien a hlavy je rozrezaný na pozdĺžne pásy. Do ktorejkoľvek medzery medzi nimi sa dá ruka podsunúť pod partnera tak, že jeho hmotnosť ďalej nesie matrac, a nie ruka. Dizajéri s týmto matracom získali prestížnu Red Dot awards v roku 2007, ale nechystali sa ho masovo vyrábať, pokiaľ nedostali list od človeka po ťažkom úraze ramien, ktorý ho chcel vyskúšať. Vtedy si uvedomili, že taký matrac by mohol byť šikovný pre každého človeka, ktorý rád spí na boku a trochu mu zavadzia spodná ruka. Po počiatočných problémoch so zháňaním investorov nedávno ohlásili, že maznací matrac bude už čoskoro na trhu.

TREBA SI ZABEHAŤ: Maratón festivalov aj Maratón mieru
V Nitre sa končí divadelný festival, v Bratislave máme celý týždeň hudobné slávnosti, v Banskej Bystrici je multižánrový festival Barbakan a v Levoči slávia koncertmi vážnej hudby Babie leto. Ak chcete stráviť víkend v Košiciach, potom máte na výber až tri ťaháky. Okrem toho, že celý víkend môžete počúvať na medzinárodnom festivale džez, v sobotu Festival svetiel oživí noc hudobnými a svetelnými inštaláciami súčasného umenia na vytýčenej trase ulíc, budov, kostolov a parkov v centre mesta. Duchovne osviežení svetelným umením môžete tak nedeľu venovať športu a zabehnúť si Košický maratón mieru alebo aj polmaratón, alebo sa zúčastniť ďalších sprievodných podujatí tohto najstaršieho európskeho podujatia, ktoré sa pobeží v jubilejnom 90. ročníku.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Dokument o hyenizme predajcov
Len osemnásteho apríla tohto roku mal autorský dokument režisérky, scenáristky a v tomto prípade aj kameramanky Silvie Dymákovej Šmejdi (2013) premiéru v našich a českých kinách a už sa objavuje na televíznej obrazovke. Paralelne, na oboch jednotkách, aby bola pravdepodobnosť, že si ho pozrie akurát tá cieľová skupina, ktorá by ho predovšetkým mala vidieť, čo najvyššia. Šmejdi sú tendenčným dokumentom o ľudskom hyenizme spredmetnenom v zvlášť odpudivej podobe – v špeciálnych predajných akciách predovšetkým pre seniorov. Film samotný síce disponuje rezervami, ale spracúva takú dôležitú tému, že sa mu to ľahko odpúšťa. Navyše zafungoval a zobudil legislatívcov, ktorí sa u nás i v Česku viac či menej šťastným spôsobom snažia šmejdom prekaziť ich praktiky.  Utorok, ČT 1, 20.00; Jednotka, 20.20.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite