Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Pred ôsmimi rokmi som mal tridsaťosem. Sníval som o živote s Pampeliškou a lúčil som sa so snami o živote s matkou môjho syna Jakuba. Pampeliška má už bábo s niekým iným, môj malý Kuba má takmer sedemnásť, ja mám štyridsaťšesť, už rok mám ženu Ludmilu, ktorá je, podobne ako jej svätá predchodkyňa, už babička, a tak som ja v štyridsiatich šiestich dvojnásobný dedko.

Česko nie je krajinou dvoch Václavov, Václava Havla a Václava Klausa, ale Miloša Zemana – kto by to bol vtedy povedal? Václav Havel už nie je. Václav Klaus je, ale ako keby nebol. Angela Merkelová, ktorá pred ôsmimi rokmi vyhrala voľby, ich vyhrala potom zase a zase, a asi znovu bude kancelárkou. Sme deviaty rok v Únii a mám za sebou päť rokov európskej krízy, o ktorej pred tými ôsmimi rokmi nikto ani netušil. Vysnívané euro už nie je vysmievané, už len je. Zo žiarivých zajtrajškov tej našej česko-slovensko-maďarsko-poľskej časti Európy sa stali len zajtrajšky. Oranžová revolúcia na Ukrajine je zabudnutá, prezident Juščenko zmizol z očí, Júlia Tymošenková je v kriminále a Kyjev podpíše asociáciu s Úniou a vzdiali sa od Východu a priblíži sa k Západu. S prezidentom menom Viktor Janukovyč. Kto by to bol vtedy povedal?
Zo sedemdesiatročných vyhnaných sudetských Nemcov sú osemdesiatnici a vymierajú, ale vyhnanie nevymrie s nimi. Robert Fico môže byť prezidentom. Viktor Orbán maďarským cisárom. Lech Walesa má sedemdesiat a môže sa sám na seba dívať vo filme Andrzeja Wajdu. Lech Kaczynski leží ako zavraždený prezident na krakovskom Waweli. Petr Nečas môže byť rád, že nie je za mrežami, ale pre tú hanbu, čo si narobil s Nagyovou, aj tak nemôže ani vyjsť na ulicu. V Rakúsku vládla a bude vládnuť veľká koalícia. Nastálo. Otto Habsburský po 99 rokoch, keď tu bol s nami ako žijúci následník trónu, tu už dva roky s nami nie je. O rok to bude storočie, čo vypukla prvá svetová vojny, ktorá rozmetala našu Európu. Na Slovensku žije podľa oficiálnych čísiel 400-tisíc Rómov. Deväť desatín z nich sa za Rómov nepovažuje. Po diaľnici sa dá dôjsť z Budapešti až do Varšavy. A z Bratislavy do Viedne. Európska únia aj stredná Európa sa končí v Dubrovniku. Denník Stredoeurópana sa končí po ôsmich rokoch a dvoch mesiacoch. Nekončí však .týždeň a moje články v ňom. Všetkým ďakujem. Dovidenia.

Autor je redaktor Lidových novín a MF Dnes.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite