Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Zrod rezolúcie Minulý týždeň sa podaril vážny krok v riešení sýrskej krízy. Päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN – USA, Rusko, Veľká Británia, Francúzsko a Čína – sa dohodlo na texte rezolúcie, ktorá zaviaže Sýriu, aby odovzdala chemické zbrane. Rezolúcia bude použitie chemických zbraní na akomkoľvek mieste označovať za ohrozenie medzinárodného mieru a bezpečnosti.

Zároveň zakáže Sýrii akékoľvek použitie, vlastníctvo a uchovávanie chemických zbraní, a tiež ich prepravu do iných štátov. Hoci priamo v texte rezolúcie nie sú uvedené tresty za jej nesplnenie, podľa západných diplomatov bude táto rezolúcia právne záväzná.  V prípade, že by Sýria jej plnenie ignorovala, Bezpečnostná rada by postupovala podľa siedmej kapitoly Charty OSN, ktorá uvádza reakcie pri ohrození mieru. K vojenskému zásahu podľa Charty OSN by však zrejme nedošlo, pretože o tom by musela znovu hlasovať Bezpečnostná rada – a v nej má Rusko právo veta. Na plnenie rezolúcie by mal dozerať  šéf Organizácie pre zákaz chemických zbraní a jej porušovanie by mal hlásiť Bezpečnostnej rade.
.mg

Od utorka sa Američania, ktorí nemajú zdravotné poistenie, budú môcť poistiť s pomocou štátu podľa Zákona o dostupnej zdravotnej starostlivosti (známom aj ako Obamacare). Odporcovia programu tvrdia, že Obamacare prinesie negatíva, napríklad zvýšenie poistných platieb.
Nový prístup Iránu k diplomacii budí mierne nádeje. Na pôde Bezpečnostnej rady OSN sa stretol americký minister zahraničia John Kerry s iránskym ministrom zahraničia Muhamadom Džavadom Zarifom. Rokovali o iránskom jadrovom programe. Na takejto  vysokej úrovni sa USA a Irán nestretli pri rokovacom stole už 36 rokov.
Čína chce mať do roku 2023 svoju vesmírnu stanicu pre astronautov na dlhodobých aj krátkodobých misiách. Projekt bol zverejnený v Pekingu na Medzinárodnej konferencii astronautov.
Zlatý úsvit pohrozil odchodom z gréckeho parlamentu, čo by ohrozilo stabilitu vlády, pretože by sa museli konať doplňujúce voľby. S 15-percentnou podporou voličov je táto fašizoidná strana najrýchlejšie rastúcou politickou silou v Grécku.

Osobnosť: Angela Merkel/
Nemecká kancelárka obdivuhodne zvíťazila vo voľbách a európske rozmery jej líderstva sú už zrejmé. Angela Merkel však bude musieť rozhodnosť a pokoj, ktorými zabodovala u voličov, uplatniť aj pri tvorbe vládnej koalície. Pôjde do nej so sociálnymi demokratmi, alebo so zelenými?

Antiosobnosť: Samantha Lewthwaite/
Vdova po atentátnikovi, ktorý sa odpálil v roku 2005 v londýnskom metre, rodená Britka, ktorá konvertovala na islam, riadila útok na nákupné centrum Westgate v kenskom hlavnom meste Nairobi, kde na jej rozkaz teroristi zastrelili vyše 60 civilistov vrátane malých detí.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite