Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Koľko je Rómov?
Na Slovensku žije viac ako 402-tisíc Rómov. Tvrdí to Atlas rómskych komunít 2013, ktorý vznikol na objednávku Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny a Rozvojového programu OSN (UNDP). Spolupracovalo na ňom Združenie miest a obcí Slovenska, Prešovská univerzita a Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Autori tvrdia, že ide zatiaľ o najpresnejší odhad počtu Rómov, ktorý vychádza z prieskumu priamo v teréne. Podobný atlas, ktorý vyšiel v roku 2004, odhadoval počet Rómov na Slovensku na 330–tisíc. Etnológ Ealexander Mušinka, ktorý sa podieľal na oboch projektoch, tvrdí, že nárast sa dá sčasti vysvetliť aj odlišnou metodológiu. „V roku 2004 sa do Atlasu dostali iba obce a mestá, kde žilo viac ako 50 Rómov, teraz sa hranica znížila na tridsať,“ povedal Mušinka pre denník Sme. Novonarodené deti tvoria podľa neho len tretinu „nových“ Rómov. Podľa Atlasu je na Slovensku 804 rómskych osád a get.
.jm

Zuzana Ťapáková
končí na čele televízie Markíza. Vlastník televízie, spoločnosť CME, ju nahrádza Rakúšanom Mathiasom Settelem. Ten predtým pôsobil napríklad v televíziách ORF, RTL a na manažérskej pozícii v CME. Bude v poradí piatym riaditeľom Markízy od jej vzniku.
Mária Sabolová z KDH nebude kandidovať na post košickej županky. Dôvodom je sklamanie zo správania strany Most-Híd. Ten totiž vyjadril podporu kandidátovi Smeru Zdenkovi Trebuľovi, aj keď už s KDH a SDKÚ podpísal dohodu o spoločnej kandidátke poslancov.
Prezident Ivan Gašparovič vystúpil pred Valným zhromaždením OSN a popri tom slávnostne otvoril newyorskú burzu. Prezident republiky sa opäť stal terčom kritiky pre niekoľko prerieknutí, ktorých sa počas prejavu na pôde Spojených národov dopustil.
Ministerstvo financií prišlo s prognózou, podľa ktorej by v tomto a nasledujúcich rokoch mali vzrásť daňové príjmy štátu. Okrem vyššieho rastu ekonomiky a lepšej spotreby domácností sa má na tom podpísať aj lepší výber daní, najmä pri DPH. Rizikom je však hospodárenie samospráv.

Osobnosť: Víťo Staviarsky/
Spisovateľ sa stal ôsmym laureátom literárnej ceny Anasfot litera. Cenu získal za román Kale topánky, ktorý mapuje život rómskych trhových obchodníkov i obyvateľov osád. Porota ocenila autora ako presného pozorovateľa sveta, ktorému rozumie.

Antiosobnosť: Jana Laššáková/
Podpredsedníčka parlamentu a poslankyňa Smeru letela so svojimi tromi kolegyňami vládnym špeciálom do Petrohradu. Poslankyne ani nedokázali presne vysvetliť, čo také súrne a dôležité v Rusku robili.

Citát/
Robert Kaliňák o lete poslankýň: „Malé lietadlá nelietajú často, treba ich zalietavať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite