Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Keď sme navštívili Silva Krčméryho, ako prvé sa nás opýtal: „Aký je tvoj duchovný život?“. Táto, často nepríjemná otázka mierila do čierneho. Silvo postavil svoj život na osobnom vzťahu s Bohom. Ale keď sa nás opýtal: „Aký je tvoj duchovný život?“, cítil som, že Silvo sa rozpráva v tej chvíli iba so mnou, že sa skutočne o mňa zaujíma. To je to tajomstvo krásnych ľudí: môžete byť na námestí v dave, ale keď sa vám prihovoria, máte pocit, že hovoria iba s vami.

Aj tento postoj zrejme u neho dozrieval v bolesti a samote väzenia. Vidno to vo vyšetrovacej väzbe, keď každý deň obetoval a modlil sa za rôzne spoločenské vrstvy ľudí, takže každý týždeň sa v jeho srdci vymenil celý svet. Pracoval tam ako lekár, ale žiadal, aby mohol do uránovej bane, aby vyjadril svoju solidaritu s tými poslednými. A niečo vidno aj na tom, keď sa lúčil s väzením: „Tak som sa teda so zvláštnymi pocitmi prehry, očakávania i smútku začal baliť. Lúčil som sa s kamarátmi, známymi, s chulišmi, zlodejmi i bacharmi. Aj s tými trinástimi, aspoň z kresťanského hľadiska, krásnymi rokmi života...“
Silvo Krčméry zasvätil svoj život Bohu v celibáte. Ako laik, pretože sa rozhodol nemať v cirkvi žiadnu moc. Chcel ísť vždy tam, kde bola núdza, pracovať, vychovať si nástupcov a stať sa tak zbytočným. Takto vznikali samizdaty, púte mladých, kontakty, správy do zahraničia. Pápež Ján Pavol II. napísal do Silvovej knihy tieto slová: „Silvestrovi Krčmérymu, ktorý vydal svedectvo o Kristovi a cirkvi...“. To sú slová, ktoré zvyčajne venčia mučeníkov a vyznávačov prvých storočí cirkvi. Silvo Krčméry nás svojím životom naozaj robí účastnými hrdinských dejín všeobecnej cirkvi.
Drahý Silvo, skláňame sa pred všetkým, čo si z milosti Božej v živote vykonal. Odpočívaj v Božom pokoji. Odznelo 17. 9. 2013 v jezuitskom kostole v Bratislave.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite