Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Navzdory faktu, že dominantnou skupinou hráčov videohier sú skutočne muži medzi tridsiatkou a štyridsiatkou, akosi to veľmi nevidno. V mainstreame takmer vôbec, a dokonca aj v špecializovaných médiách, pre ktoré sú videohry stredom sveta, dávajú o sebe v diskusiách vedieť predovšetkým šarvanci o desať, pätnásť, dvadsať rokov mladší. Akoby sa dospelí muži, holdujúci videohrám aj v zrelom veku, za toto svoje hoby skutočne hanbili. Alebo sa tým nepotrebujú pýšiť, veď vedia svoje, alebo je im nejaké búranie predsudkov celkom ľahostajné. Kto nechce hrajúceho sa dospelého pochopiť, pre toho je každé vysvetľovanie nedostatočné a kto ho chápe, pravdepodobne sa hrá tiež. Prípadne by sa hral, ale ešte nenabral odvahu.

Ako veľa nás skutočne je, sa dalo zistiť minulý týždeň. Vyšla totiž jedna z najočakávanejších videohier vôbec, gigant aj vo videohernom svete, ktorý superlatívy miluje a nadužíva. Grand Thef Auto V. Pracovalo na nej tristo ľudí, vývoj trval päť rokov a stála viac ako štvrť miliardy dolárov. GTA V je presne ten typ hry, ktorý ľudí, čo videohry nemajú radi, len utvrdí v ich presvedčení. Simulátor zločinu, žiadna neprávosť nie je dosť zábavná, nič pre deti a sviatočných hráčov. Posledná periféria, čo nevymäkla, hoci už je veľká ako mainstream.
Hoci GTA V stála toľko, čo veľký hollywoodsky film, netreba sa báť, že by z GTA V bol komerčný prepadák. Skôr naopak, ide o hru, ktorá už v predpredajoch lámala rekordy a teraz, keď je vonku, spôsobila, že ľudia jednoducho nešli do práce a študenti nešli do školy. Ak by niekto robil prieskum  produktivity práce v predmetnej cieľovej skupine a v danom čase, bolo by to na tých štatistikách vidieť. Dovolenky, práceneschopnosť, služobné cesty, tragédie v rodine, a tak ďalej, oficiálne dôvody sú rôzne, vospolok zakrývajú jedno. Chlapci každého veku zostali doma, aby sa mohli hrať. Tiež by som zostal, ale nedalo sa, ako na potvoru som musel ísť na päť dní na konferenciu do Katovíc. Márne som vysvetľoval, že necestujem akože, ale naozaj.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite