Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA ŠTIEPAŤ: Fínsky sekerový zlepšovák
Inovácie sa dajú robiť aj na predmetoch, ktoré sú tu s nami odnepamäti a človek by nepovedal, že sa ešte dajú nejako vylepšiť. A predsa istý Fín, Heikki Karna, ktorý rúbal drevo od svojich šiestich rokov, si jedného dňa uvedomil, že aj sekera sa dá ešte vylepšiť. Dumal, vyrábal, skúšal a zase dumal celých pätnásť rokov, až napokon vyvinul Vipukirves Leveraxe, sekeru, ktorá mimoriadne urýchľuje prácu pri rúbaní drevených polien na kúsky, vhodné na spálenie. Zvláštnym tvarom sa Fínovi Karnovi podarilo docieliť, že sekera je vlastne aj šikovné páčidlo v jednom. Sekera je kompletne vyrobená vo Fínsku, s poriskom vysústruženým z fínskeho dreva. Kúpite ju cez internet za 193,20 eura. Na drevorubačskej súťaži vás s ňou prvé miesto neminie.

TREBA HRAŤ: Tričko pre zanietených gitaristov
Nie vždy má muzikant po ruke svoj hudobný nástroj, aby mohol hrať kedykoľvek sa mu zapáči. Teraz si však nástroj môže rovno obliecť. Na portáli ThinkGeek predávajú tričko s gitarou. Tá má síce len jednu strunu a dajú sa na nej zahrať len durové akordy, zato to zvládne podľa priloženého nákresu aj úplný amatér. Hracia plocha je odnímateľná, aby sa dalo tričko prať, je napojiteľná na malý zosilňovač, ktorý sa dá zastrčiť za opasok a ktorým môže ovládať hlasitosť svojej hudobnej produkcie. Funguje na štyri tužkové batérie, stojí 30 dolárov a kúpite ho vo všetkých bežných mužských veľkostiach od S po XXL. Existuje aj v detskej verzii, teraz v zľave za päť eur. Podobné tričko s elektronickými bicími si môžu zadovážiť aj zanietení bubeníci.

TREBA VYHRIEVAŤ: Posedenie v zimnej záhrade
Ešte nám nevybledlo opálenie z leta a už nás zima zaháňa zvonku do vykúrených izieb. Ak ste sa ešte nenabažili sedenia na čerstvom vzduchu, pozerania na hviezdy a zelený trávnik, možno by sa vám zišla nádherná lavička z umelého kameňa z kalifornského dizajnérskeho štúdia Galanter&Jones. Na hladkom a ergonomicky tvarovanom sedadle si môžu posedieť až štyria ľudia naraz. Zima im nebude vďaka umne zabudovanému vyhrievaniu v konštrukcii. Stačí zapojiť do elektriny a nastaviť požadovanú teplotu, ktorú si vie aj po vypnutí zapamätať. Ručne vyrábané lavičky sa predávajú v rôznych farbách. A teraz tá horšia správa – jedna stojí 4 900 dolárov a predáva sa síce aj online, ale dodacie lehoty sú 8 až 10 týždňov, takže túto jeseň si budete musieť vystačiť predsa len s dekou a ohníkom.

TREBA PUTOVAŤ: Za umením do Nitry, po Bratislave aj po košických bytoch
Od štvrtka do nedele nebude vedieť človek chtivý nezvyčajných umeleckých zážitkov kam skôr skočiť. Či ísť do Nitry, kde sa začína Medzinárodný festival Divadelná Nitra, či do Bratislavy, kde bude v rámci festivalu vizuálneho umenia BLAF! prebiehať množstvo workshopov, koncertov, lektorských výkladov výstav a vzdelávacích programov v sieti bratislavských galérií, a súčasne nezvyklé vystúpenia domácich a zahraničných umelcov v uliciach Starého Mesta. Treťou, i keď rozhodne nie poslednou možnosťou je putovať po Košiciach po špeciálnych predstaveniach v súkromných bytoch tzv. X-Apartments. Vytvorené sú dve trasy, jedna v Starom Meste, druhá v mestskej časti Šaca pri VSŽ, na ktorých je zinscenovaných 14 predstavení. Každé z predstavení je určené len pre dvoch divákov, opakujú sa každých desať minút.  

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Podpásovky do bigotného katolicizmu
Keď sa povie poľská kinematografia, automaticky aj u mainstreamového diváka zarezonujú mená ako Wajda, Kieslovski, Hollandová, jednoducho osobnosti, ktoré už sa stihli vymaniť z lokálneho kontextu. Ale poľský film, to je aj Sexmisia, Vabank, Vabank II, Kingsajz a ďalšie filmové klenoty z osemdesiatych rokov, ktoré si síce držia umelecký štandard, ide však predovšetkým o divácky nesmierne vďačné a atraktívne filmy. Film dvojice Tomasz Konecki a Andrzej Saramonowicz Telo (Cialo, 2003) reprezentuje práve túto líniu, poľskú „komerčnú“ kinematografiu.Veselý divácky film, komediálna crazy gangsterka, plná čierneho až morbídneho humoru a politicky nekorektných podpásoviek, namierených predovšetkým do sveta poľského bigotného katolicizmu. Príbeh drobného gaunera, ktorého náhoda dovedie ku koristi, ktorú si chce udržať, a k mŕtvole, ktorej sa potrebuje zbaviť.  Streda, 25. septembra, Jednotka, 22.35.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite