Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

A dosť!

.tomáš Čejka .časopis .lifestyle

Zanietenému zoológovi sa stáva, že mu jeho hoby začne prerastať nielen cez hlavu, ale aj cez dvere bytu. Keď nechce susedské problémy, musí pristúpiť k radikálnym riešeniam.

Jedného z mojich kolegov, ktorý loví hmyz do feromónových lapačov, často strašia, že sa v budúcom živote narodí napríklad ako lykožrút. Kolega len mykne plecom a povie, že tak dáva tej hávedi možnosť dostať sa na vyššiu karmickú úroveň, takže by za to mal byť odmenený a vyslobodený zo sansáry, teda večného kolobehu smrti, znovuzrodenia a utrpenia. Takže, keď sa chystáte odtrúbiť začiatok boja proti domácemu hmyzu, zamyslite sa, do ktorého filozofického chlievika patríte, prípadne smerujete. Nech už vaše rozhodnutie dopadne akokoľvek, chcem zalobovať v prospech pavúkov. Udeľte im milosť. Sú neškodné, nič neroznášajú, nič neničia ani neublížia, keďže zatiaľ nežijeme v trópoch. Navyše, vražda pavúka prináša nešťastie, ktoré si podľa povery predplatíte na desiatky rokov. Ušetriť by ste mohli aj tipule – vyzerajú ako obrovské, dlhonohé komáre, ibaže neštípu a neotravujú. Nebezpečenstvo nehrozí ani od švehiel, žižiavok alebo mnohonôžok. Zbrane namierte radšej na háveď, ktorá si možno v tejto chvíli zariaďuje detskú izbu vo vašom vlnenom saku, prípadne si leští hryzadlá pri pohľade na vaše zásoby fazule alebo sa lascívne usmieva pri pohľade na váš norkový kožuch.

.ako vyhnať mole z kožucha
Ako som už spomínal v jednom z predchádzajúcich dielov, kožuch treba čo najčastejšie nosiť, alebo sa s ním aspoň z času na čas v zime poprechádzať po mrazivých uliciach. Zanedbávať by ste ho nemali ani v lete, pravidelne ho vykefujte a vyveste na vzduch. Nie preto, že by kožuch potreboval nostalgicky spomínať na časy, keď sa ešte po vlastných prechádzal po slnku, ale preto, lebo mole nemajú rady UV žiarenie a oslepujúce svetlo. Dôležitý je aj priestor, kde šatstvo skladujete. Dvere skríň by mali priliehať a police treba občas povysávať a umyť, pričom zvýšenú pozornosť venujte rohom a podobným ilegálnym ubytovniam pre hmyz. Oblečenie, ktoré neplánujete v najbližšom čase nosiť, uzatvorte do igelitových obalov a ich konce môžete postriekať repelentom. Ekologicky zamerané bytosti si môžu vyrobiť alebo nakúpiť rustikálne ladené vrecúška so škoricou, klinčekmi, levanduľou alebo rozmarínom. Sofistikovanou pascou na mole sú prírodné feromónové lapače, ktoré prilákajú samčeky, tie sa na ne prilepia, čím ukončia svoju biednu životnú púť.

.muchy a iné otravy
Najosvedčenejšou pomôckou na likvidáciu múch či iného otravného hmyzu, je ručná mucholapka. Nevýhodou je časová náročnosť a najmä to, že po muche nezostane pri silnejších úderoch len povestný mastný fľak, ale aj časť z jej vnútorných orgánov, čo na stene alebo stole nepôsobí veľmi esteticky. Viac zábavy si užijete s elektrickou muchobijkou – vyzerá ako menšia tenisová raketa a po dotyku dá protivníkovi elektrickú ranu, pričom nezanechá jedinú krvavú stopu. Mimoriadne zaujímavé sú najnovšie trendy likvidácie hmyzu. Napríklad taká samolepka v tvare slnečnice alebo lienky, ktorá sa prilepí na slnečné miesto okennej tabule. Hmyz láka feromónmi a zároveň je napustená pre človeka neškodnými kontaktnými insekticídmi. Obeť, medzi inými aj octomilky, priletí, zosadne, otrávi sa a spadne. Účinné sú aj elektrické lapače v podobe malých plochých drôtených alebo plastových klietočiek s neodolateľným osvetlením. Iným hitom sú pasce s germicídnou lampou, ktorá ničí aj baktérie po usmrtenom hmyze a zároveň čistí vzduch, ktorý doň vháňa vrtuľka. Tento lapač však môže slúžiť aj ako lapač živého hmyzu – schránka, kam hmyz vletí, sa dá otvoriť a väzňa neskôr vypustiť v prírode na slobodu. Ďalším favoritom je odpudzovač založený na vysielaní nízkofrekvenčných elektromagnetických vĺn, úspech sa však dostaví až po mesiaci nepretržitej prevádzky. Prekáža hlavne komárom, znechutiť však dokáže aj muchy.

.faraóni v paneláku
Známym a väčšinou nesmrteľným obyvateľom vykurovaných budov je mravec faraónsky alias faraón. Miluje najmä živočíšnu potravu, vegetariánskymi zvyškami sa mu nezavďačíte. Škodí tak, že pobehá po všetkom, čo nie je dostatočne chránené. Hniezda si robí v štrbinách stien a pri koristníckych výpravách za potravou sa pridržiava stálych cestičiek, čo je výhoda, lebo na ne môžete klásť jedovaté návnady, napríklad Formitox. Zdá sa, že pri takejto taktike nemôžete prehrať, ibaže faraóny netreba podceňovať, veľmi rýchlo dokážu odhadnúť, čo je základom lákavej ponuky a nabudúce sa jej vyhnú. Revolúciu v boji s týmito mravcami znamenal objav syntetických látok, ktoré majú vplyv na ich vývin (napríklad Lafarex). Mravcom chutia a nosia ich aj do hniezda. Tieto látky spôsobujú neplodnosť, takže kolónia vyhynie približne po 15 až 20 týždňoch od položenia návnady.
Na princípe neodolateľnej vône fungujú pasce na šváby, rusy a podobný hmyz. Prilákaná obeť vlezie dnu a uviazne na fólii napustenej lepom, čo je výhoda, lebo mŕtvolku nemusíte pracne hľadať po byte. Nevýhodu takejto likvidácie je, že zaberá len pri menšom počte jedincov. Len čo sa šváby alebo posteľné ploštice premnožia, nezostáva nič iné, ako zavolať špecializovanú firmu. Tá ich síce vykántri, pracuje však väčšinou s prípravkami pôsobiacimi na chemickej báze. V každom prípade je to však menšie zlo a riziko v porovnaní s tým, čo na vás môže preniesť otravný a škodlivý hmyz.

Autor je zoológ.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite