Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet Petra Zajaca

.peter Zajac .časopis .klub

Suchá správa hovorí, že 19. 6. 2013 sa v Moldave nad Bodvou uskutočnila plánovaná pátracia akcia, ktorá trvala tridsať minút, policajti na oddelenie predviedli 15 osôb, ani po jednej z nich však polícia nepátrala. Policajti ju hodnotili ako úspešnú a policajná inšpekcia ako akciu, vykonanú v súlade so zákonom. Rovnako suchá správa ombudsmanky Jany Dubovcovej hovorí o porušovaní základných občianskych práv pri domových prehliadkach.

Rozumiem tomu, že trpezlivosť verejnosti s Rómami preteká,  ale tie správy sú poburujúce. Poburuje ľahkosť porušenia zákona zo strany polície, odobrenia celej akcie policajným prezidentom a ministrom vnútra, ľahostajnosť politikov a verejnosti, ktorá si v podstate myslí, že to tým Cigánom patrí a postoj vládneho splnomocnenca, ktorý si umýva ruky.
Takto sa to však vždy začína. Nevraživosťou Maďarov voči Slovákom a Slovákov voči Maďarom, nenávisťou všetkých voči Židom a Rómom, Srbov voči Albáncom, Bosniakom a Chorvátom a Chorvátov, Bosniakov a Albáncov voči Srbom, sunnitov voči šiítom a šiítov voči sunnitom, jedných aj druhých voči kresťanom a Židom,  a tak dokola, v mene národných, rasových, náboženských, etnických väčšín, ktoré sa však veľmi rýchlo menia v iných situáciách na menšiny. Je to bludný kruh akéhosi základného pudu, prítomný v ľudskom genetickom a pamäťovom kóde, spojený s hľadaním vinníka vždy u niekoho iného, len nie u seba.  Existujú len dva spôsoby, ako ho obmedziť. Jedným je diktátorský a totalitný režim, ktorý trestá všetkých. Druhý je založený na zákonoch a občianskych právach ako minimálnom spoločnom menovateli, platnom pre všetky viery, národy, etniká, rasy a rody. Ten prvý spôsob je odporný a končí sa krvavo, úspech toho druhého závisí od toho, do akej miery sú jednotlivé spoločenstvá vôbec schopné prijať sebaobmedzenia slobodnej spoločnosti.  Všade je to ťažké, a niekde nemožné, ale aj tak je jedinou cestou chrániť slobodu v slobodných spoločnostiach a podporovať tých, čo sa o ňu usilujú v neslobodných spoločnostiach.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite