Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Beto

.yoani Sánchez .časopis .klub

Beto bol jedným z tých, ktorí rozdávali údery v auguste 1994. Vo svojej helme, od malty postriekaných nohaviciach a so železnou tyčou v ruke išiel proti demonštrantom počas protestov Maleconazo. Pracoval vtedy na stavbe a cítil sa ako príslušník elity. Na raňajky mal mlieko, izbu, kde spal s kolegami a plat vyšší ako ktorýkoľvek lekár. Mladosť strávil stavaním hotelov, ale pred desaťročím rozpustili jeho brigádu a stal sa nezamestnaný. Nechcelo sa mu vracať do dediny Banes, kde sa narodil, ani jemu, ani mnohým ďalším z jednotky, ktorá ochotne postaví múr alebo si udrie.

Niekoľko z týchto robotníkov dostalo povolenie a usadilo sa v susedstve na predmestí Havany. Dostali odmenu – povolenie postaviť si chatrče blízko Calle 100 a Avenida Rancho Boyeros. Odrobinka za ideologickú lojalitu. Bez peňazí, ktoré dostanú bokom a vysokých miezd sú títo chlapi vďační za každý príjem, ktorý im niekto ponúkne. Beto si otvoril dielňu na pálené tehly. Ďalší susedia v okolí sa venujú iným materiálom, dodávajú piesok, štrk, všetko, čo treba. Nové povolenky spôsobujú, že biznis s týmito produktmi a materiálmi prosperuje, zamestnáva každý deň čoraz viac ľudí. A to si vyžaduje nových producentov, dopravu, stavbárov a ich predákov. A samozrejme aj tých, čo nakladajú vrecia na vlečky. Je z toho celá reťaz, paralelná k štátnej, akurát efektívnejšia a za vyššie ceny.
Beto nerád rozpráva o minulosti. V tričku plnom dier kráča pomedzi bloky tehál, ktoré produkuje jeho malá továrnička. Keď zistí, že niektorá praskla alebo má odlomený roh, okamžite skríkne na zodpovedného zamestnanca. V ruke má železnú tyč, tak ako 5. augusta 1994. Ale teraz ňou ťuká po svojich tehlách predtým, než ich predá. Často sa pozrie bokom na svoj nový dom, ktorý stavia ešte na nehotovej ulici bez odtokov. Prvýkrát v živote je niečo iba jeho, niečo, čo mu nikto nemusel dať. Je mužom bez privilégií, ale aj bez povinnosti poslúchať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite