Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podvod Sex Pistols?

.jaroslav € .časopis .hudba

V

V lete roku 1978 som už bol čerstvý punker a môj otec, ktorý bol lodníkom na Dunaji, mi priviezol z Juhoslávie hudobný časopis Džuboks. Neveľmi zaujímavé, ale v strede bol plagát. Na jednej strane bola kapela Ryblja Čorba a na druhej Sex Pistols.


Cena plagátu bola v tom čase obrovská. Dodnes si pamätám, ako môj sused z poschodia, Koňýk, keď sa dozvedel, aký poklad vlastním, zazvonil pri našich dverách s nožom v ruke (samozrejme, zo žartu), že: „Naval ten plagát!“ Potom sme ho celú večnosť vykukávali do najmenších detailov, čo má kto oblečené, aké vlasy a podobne. Najviac sa nám páčil Steve Jones, pripadal nám ako najväčší frajer a hrozne sme chceli vyzerať ako on. Ale keďže kožené bundy zvané „sidovka“ po smutne preslávenom druhom basgitaristovi kapely Sidovi Viciousovi sme si kúpiť nemohli, lebo nebolo kde, a topánky ako mal Steve u Baťu ani v Priori nemali, dal som si spraviť aspoň taký sieťový sveter podľa vzoru Johnnyho Rottena z tohto plagátu. To bola jedna stránka veci – vizuálna.


.urob si sám
Ale Sex Pistols nás všetkých dostali, mám na mysli prvú vlnu (a možno že aj druhú) punkerov v Československu, najmä hudobne, pričom spojenie týchto dvoch aspektov bolo dokonale vražednou kombináciou. Bola to základná kapela a kto po rokoch tvrdí niečo iné, tak klame. Spomínam si, že veľmi ovplyvnili najmä prvú bratislavskú punkrockovú skupinu Tip (neskôr Ex-Tip), ale stopy zanechali určite na všetkých raných punkových bandách v celej ČSSR. Punk rock sa stal svetonázorom a životným štýlom aj tu. Už dlhé roky sa ľudia tohto razenia stretávajú 2. februára na výročie úmrtia Sida Viciousa v niektorom z klubov hlavného mesta. Je to výborná tradícia, stretnú sa ľudia, ktorí sa aj celý rok nevideli, zábava pri spoločnej obľúbenej hudbe trvá obvykle až do rána.
 V Británii v polovici 70. rokov spôsobila táto londýnska kapela šok, hystériu v celej spoločnosti a totálny prevrat v hudobnom priemysle. Ľudia sa cítili ohrození a urazení týmito indivíduami, ale mnohým sa otvorili oči. Základný princíp punku DIY – čiže „Do it yourself“ bol v tom čase neslýchaný. Nemáš kapelu a nevieš hrať? No a?! Sprav si ju a hraj ako vieš. Nemáš časopis, ktorý by písal o tvojej obľúbenej hudbe? Sprav si ho sám. A tak ďalej. To všetko sme neskôr prebrali aj my tu v komunistickom bloku a že sa to boľševikom nepáčilo, na to môžete dať krk.
 Sex Pistols boli originálom, ktorý dal príklad ostatným. Treba však podotknúť, že oni hrať vedeli, ale čo bolo dôležitejšie, boli mladí a nasratí a vypľuli to na celú Britániu na čele s kráľovnou. Navyše mali šikovného manažéra Malcolma McLarena. Ten vedel ich energiu nasmerovať správnym smerom a dal tomu spolu so svojou vtedajšou partnerkou Vivien Westwood aj imidž, skvelý a šokujúci.

.stretnutie veteránov
Teraz, tridsať rokov po vydaní ich geniálneho albumu, sa znovu vrátili (už štvrtýkrát), aby odpálili spomienkový koncert na mieste činu – v Londýne. Keďže prvý sa vypredal za desať minút, pridali ďalšie, až je z toho miniturné siedmich koncertov. Päťkrát v Brixton Academy v južnom Londýne a po jednom v Manchesteri a v Glasgowe.
Kapela sa rozohrávala za morom v Los Angeles, kde absolvovala pár vystúpení a kde žije John Lydon alias Johnny Rotten aj Steve Jones, aby 8. novembra 2007 začali britské ťaženie a pripomenuli sa ctihodným občanom nielen Veľkej Británie.
Bolo to ako stretnutie veteránov, čistá nostalgia za mladosťou a „starými dobrými časmi“. Do Londýna priletela aj delegácia punks zo Slovenska, ktorej súčasťou bola aj moja maličkosť. Okrem jedného sme mali všetci nad štyridsať, ale tam sme sa cítili ešte pomerne mladí. Večer pred koncertom sme v krčme neďaleko Brixton Academy stretli prešedivených a plešatých pamätníkov britského punku a spolu s nimi sme sa tešili na ďalší rokenrolový podvod tatíčkov známych pod menom Sex Pistols. Musím podotknúť, že elektrizujúca atmosféra v tej brixtonskej krčme bola možno lepšia než samotný koncert.
Bohužiaľ sa potvrdilo, že predkapelou nebude žiadna ďalšia veteránska punkrocková banda, ale indie-rocková britská skupina The Cribs (nevideli sme) a dvaja dídžeji zvaní Scratch Perverts, ktorí nás rozohrievali nejakou tzv. tanečnou hudbou. Našťastie sme prišli tak, aby sme neboli príliš „rozohriati“. Ale aspoň sme sa viac tešili na hlavné „žrádlo“.

.poľovník Rotten
Intro obstarala melódia zo 40. rokov There´ll Always Be An England a Sex Pistols vo svojej pôvodnej zostave potom vpadli na pódium s úvodnou Pretty Vacant. Rotten sa navliekol do neuveriteľného poľovníckeho obleku a ceril na nás štrbavú tvár. A celé to bolo vlastne v jeho réžii, lebo decentní páni gitaristi – Steve Jones a Glen Matlock sa príliš nehýbali, len občas sa prešli navštíviť bubeníka Paula Cooka, ktorý aj napriek pokročilému veku (51) hral skvele. Spolu s plastickou, prstami hranou Glenovou basou a hutnou a trieštivou Jonesovou gitarou zavalili publikum svojimi legendárnymi kusmi z ich jediného albumu, ale nezabudli ani na No Fun od The Stooges alebo Stepping Stone od The Monkees. Pri piesňach ako God Save The Queen či Anarchy In The U. K. sa celá sála zmenila na jednotnú skáčucu masu, nad ktorej hlavami poletovali telá a na ktorej telách sa objavilo chvenie histórie. Bol to načisto emocionálny zážitok. Koncert sa skončil prídavkom Baghdad Was A Blast, čo bola vlastne pieseň Belsen Was A Gas odetá do súčasnosti. Myslím, že zbytočne, a pokojne si mohli tento prídavok odpustiť alebo zvoliť iný.
Dnes, tridsať rokov po punkrockovej explózii v Británii, hrá mnoho kapiel z tej doby, dokonca vydávajú nové albumy. Rozdiel je v tom, že Sex Pistols boli prví a ich významný hudobno-spoločenský vplyv trvá dodnes. Preto sú ich reuniony neporovnateľne väčšou udalosťou než u ich nasledovníkov.
Píše sa rok 2007. Ubehlo mnoho a mnoho rokov. O Pistolse viem všetko. Aj keď už nepočúvam ich nahrávky, stále si myslím, že patria medzi pár najzásadnejších rokenrolových kapiel histórie tejto zemegule a ich jediný album Never Mind The Bollocks, Here´s The Sex Pistols je jedným z najdôležitejších. Tak ako zmenili život mne, zmenili ho tisícom ľudí na celom svete – absolútne!
Ja sa necítim podvedený.

Sex Pistols, Brixton Academy, Londýn 8. 11. 2007

Sex Pistols / Britská punkrocková skupina Sex Pistols vznikla v roku 1975. Pôvodnú zostavu tvorili Johnny Rotten (spev), Steve Jones (gitara), Paul Cook (bicie) a Glen Matlock (basgitara), ktorého neskôr nahradil Sid Vicious. Sex Pistols sa v roku 1978 rozpadli, v nasledujúcom roku tragicky zahynul Sid Vicious. Pôvodná zostava sa v súčasnosti vrátila na koncertné pódiá pri príležitosti tridsiateho výročia albumu Never Mind The Bollocks, Here´s The Sex Pistols.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite