Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Dá sa to vôbec? Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) minulý piatok oznámila, že Sýria začína posielať informácie o svojich chemických zbraniach. Kompletný zoznam chemických zbraní, ktoré režim Bašára al-Assada vlastní, má byť dodaný do soboty. Minulý týždeň prebiehali diskusie, ako sa dá uskutočniť zničenie alebo zabezpečenie sýrskych chemických zbraní.

Bývalý pracovník OPCW Ralph Trapp povedal: „S istotou viem povedať len toľko, že sa to neodohrá zvyčajným spôsobom... ktorý trvá aj niekoľko rokov. Na toto teraz čas nie je.“ Medzitým sa v Sýrii prejavujú rozpory v radoch rebelov. Mesto Azaz na hraniciach s Tureckom minulú stredu prevzala po bojoch pod kontrolu islamistická povstalecká organizácia Islamský štát v Iraku a Sýrii (ISIS). Vyhnala odtiaľ bojovníkov Slobodnej sýrskej armády, ktorú podporuje Západ. Tento incident môže poukazovať na riziko, že situácia v Sýrii bude čoskoro ešte neprehľadnejšia. Aj preto je kľúčovou otázkou, ako chemické zbrane zneškodniť čo najskôr a čo najefektívnejšie.
.mg

Ruský prezident
Vladimír Putin nevylúčil, že bude kandidovať aj štvrtýkrát a momentálne sa intenzívne štylizuje do roly konzervatívca. Vo Valdajskom klube vyzval Rusov, aby sa vrátili k náboženstvu a predstavili tak alternatívu k čoraz sekulárnejšiemu Západu.
Hasan Ruhání, ktorý sa v júni stal iránskym prezidentom, chce ukázať Irán s ľudskejšou tvárou. Pre americkú televíziu NBC označil návrhy Baracka Obamu na diplomatické riešenie krízovej situácie za konštruktívne. Zdôraznil, že Irán prepúšťa politických väzňov.
Pápež František povedal, že nie je vhodné, aby sa Katolícka cirkev verejne vyjadrovala len k homosexualite, umelým potratom a antikoncepcii. Učenie cirkvi potvrdil, ale tieto témy by podľa neho nemali dominovať.
Ryanair bol spotrebiteľským časopisom Which? vyhlásený za najhoršiu zo stovky veľkých značiek Británie. Generálny manažér Michael O'Leary sľúbil, že zmení „mačistickú kultúru“ aeroliniek, za ktorú sčasti môžu, ako priznal, jeho vlastné „charakterové chyby“.

Osobnosť: Francois Hollande/
Francúzsky prezident uznal, že Francúzsko príliš zdaňuje. Jeho precitnutie oceňujeme, no ktovie, či bude dane aj rušiť, alebo iba nezavedie tie plánované. Daňové zaťaženie budúci rok vo Francúzsku dosiahne 46,5 percenta HDP.

Antiosobnosť:  Aaron Alexis/
Washington zažil šok. Streľba v budove, ktorá patrí vojenskému námorníctvu, zanechala 12 mŕtvych. Páchateľom bol 34-ročný Aaron Alexis, záložník námorníctva, prepustený z aktívnej služby. Motív činu zatiaľ nie je známy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite