Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Odvolávanie Fica Minulý týždeň opozícia v parlamente odvolávala premiéra Roberta Fica pre kauzu SPP. Podľa očakávania neuspela – za pád kabinetu hlasovalo 59 poslancov a 82 ich bolo proti.

Rozprava k tomuto bodu prebiehala v nervóznej atmosfére a bez účasti premiéra, ministrov a vládnych poslancov. Fico to zdôvodnil tým, že opoziční poslanci nemali argumenty, iba urážky. Pravici odkázal, že keby firmu v roku 2002 neprivatizovali, nebol by dnes žiadny problém. Daniel Lipšic, ktorého strana kauzu otvorila, prirovnal transakciu okolo SPP ku kauze Gorila a vládu obvinil z toho, že jej činnosť režírujú finančné skupiny.
Počas schôdze prišlo aj k fyzickým potýčkam poslancov. O papierovú figurínu Roberta Fica sa pobili lídri Obyčajných ľudí Igor Matovič a Jozef Viskupič s poslancami Smeru. Veľa sa hovorilo aj o alkohole. Opoziční poslanci svojich kolegov zo Smeru obvinili, že počas nočnej schôdze boli viacerí z nich opití.
.jm
Viac o kauze SPP na stranách 9 až 12.


Vnuk Jana A. Baťu
John Nash prišiel na Slovensko, aby intervenoval za požiadavky, ktoré majú voči Slovenskej republike štyria Baťovi dediči. Majetok bol skonfiškovaný na základe Benešových dekrétov. Baťovci chcú náhradu za znárodnený majetok koncernu Baťa na Slovensku. Ak uspejú, plánujú tu založiť Univerzitu Jana Antonína Baťu.
Župan Frešo musel obhajovať podozrenie, že jeho úrad účelovo vyhodnocoval opravy rôznych budov ako havárie, aby tak obchádzal zákon o verejnom obstarávaní. Bratislavský samosprávny kraj mal za toto volebné obdobie 176 havárií, čo je oveľa viac ako iné kraje.
Poltonovú bronzovú sochu Vozokanského leva sa niekto pokúsil ukradnúť. Socha, ktorá je kultúrnou pamiatkou, pripomína víťaznú bitku nad Turkami. Zlodeji však svoj úmysel nedotiahli do konca a sochu iba vážne poškodili.
Ukrajinca Volodymyra Y., ktorý bol takmer 12 rokov vo väzbe a obžalovaný je v štyroch kauzách, prepustil Krajský súd v Trnave na slobodu, pretože Ústavný súd uznal, že jeho práva boli porušené.


Osobnosť: Hedviga Malinová/
V prípade Hedvigy Žákovej-Malinovej, vlečúcom sa už sedem rokov, chce Generálna prokuratúra doplniť dôkazy. Prípravné konanie sa má ukončiť do konca tohto roku. Vec bude navyše dozorovať nový prokurátor.   

Antiosobnosť: Ján Slota/
Expredseda SNS dostal pokutu 5-tisíc eur a odobratie vodičského oprávnenia na 16 mesiacov za jazdu pod vplyvom alkoholu na jar tohto roku. Prokurátorka z Čadce podala proti trestnému rozkazu sudcu odpor. Súd teraz trestný rozkaz buď potvrdí, alebo sprísni či zmierni.   

Citát/
Robert Fico: „Chcem oceniť prácu predsedu NR SR. Keby tu bol niekto iný, tak to nezvládne.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite