Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kkreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Vysťahovalectvo tvorí súčasť dejín mnohých národov. V 20. storočí to boli stredoeurópske národy, ale rovnako Arméni či Íri, ktorí hľadali šťastie najmä za morom. Ani Slovensko sa týmto dejom nevyhlo. Do roku 1870 odchádzali zo Slovenska iba jednotlivci, drotári či plátenníci. Po roku 1871 však v dôsledku nepriaznivej ekonomickej situácie vysťahovalectvo rástlo.

Štatistiky o Slovákoch sú do roku 1899 ťažko dosiahnuteľné, vysťahovalci boli označovaní ako Uhri. Ale v rokoch 1899 až 1918 sa zo Slovenska vysťahovalo 480 201 ľudí (do roku 1913 sa z USA tretina vrátila späť). V rokoch 1920 až 1937 sa zo Slovenska vysťahovalo ďalších 60 485 ľudí. Po druhej svetovej vojne z politických dôvodov odišlo len do Kanady 1 500 ľudí. Po politickom prevrate v roku 1948 prijali USA zo Slovenska takmer 20 000 ľudí. A podľa paragrafu o nedovolenom opustení republiky bolo najmä po roku 1968 odsúdených 22 761 občanov zo Slovenska. Podľa údajov z roku 2008 je celkový predpokladaný počet Slovákov žijúcich v zahraničí 2 236 730.
Vysťahovalectvo, zvlášť do roku 1989, bolo často plné odlúčenosti, s malou možnosťou na návrat. Ale bolo aj plné solidarity ľudí, žijúcich vonku, s ľuďmi na Slovensku. Mnohí krajania sa v novom svete uchytili, niektorí dosiahli pozoruhodné výsledky. Žili a podporovali tamojší život a kultúru, ale s odstupom času sa prirodzene znovu stávajú súčasťou našej histórie a kultúry.
Za 24 slobodných rokov na Slovensku vysťahovalectvo pokračuje. Ľudia idú za vzdelaním a prácou. Von odchádzajú šikovní, kompetentní ľudia. Je ich škoda, ale nepoznám argument, ktorým by som ich chcel prehovárať, aby tu zostali. Aj oni budujú život a kultúru v krajinách, kde žijú.
Jediné riešenie vidím v burcovaní života na Slovensku, aby bol zmysluplnejší. Len toto môže priťahovať ľudí, aby sa vrátili, len toto môže držať ľudí, aby tu ostali. A len toto posunie Slovensko dopredu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite