Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA ROZTIERAŤ: Pivo namiesto džemu
A teraz skvelá správa pre tých, čo milujú pivo tak, že by ho najradšej aj jedli. Dvaja dlhoroční priatelia Emanuela Laurenzi z pivovaru Alta Quota a Pietro Napoleone z čokoládovne Napoleone Chocolatiers z mestečka Cittareale dali dokopy svoje odborné znalosti zo spracovania piva a čokolády, začali experimentovať so zahusťovaním rôznych druhov pív a vytvorili sladké, hladké a krémové Birra Spalmabile čiže roztieratelné pivo. A to nie jedno, ale hneď dva druhy, zo svetlého a z tmavého piva. Omid Dark Ale z tmavého je robustnejšej a plnšej chuti, Greta Blond Ale je jemnejšie a ľahšie. Pivo sa dá natierať rovnako ako džem na chleba alebo palacinky, poslúži ako plnka do zákuskov a koláčov, prípadne ako skvelý doplnok ku syrom. Predáva sa pohároch po osem libier len v britskom internetovom obchode Selfridges.

TREBA OHÝBAŤ: Nábytok z peny  
Ak patríte k ľuďom, ktorí majú permanentné modriny od rohov nábytku alebo máte malé deti a večne sa bojíte, kde sa udrú, možno by bolo pre vás riešením nábytok od holandského dizajnérskeho štúdia Dewu van de Klomp. To vytvorilo unikátnu sériu skriniek z mäkkej peny. Skrinky sa deformujú a menia tvar podľa toho, čím sa naplnia, či knihami, taniermi alebo šálkami, nakláňajú sa pod ich ťarchou do rôznych strán. Akoby vyskočili z nejakého surrealistického obrazu. Aj keď tento nábytok obdivujú a oceňujú na mnohých dizajnérskych výstavách, blogoch a stránkach, asi sa nedočkáme jeho sériovej výroby, pretože by nikto nedokázal garantovať, že sa taká skrinka nezrúti aj s porcelánom po babičke. Ak vás tie krivolaké tvary očarili, skúste si z kvádra peny vyrezať vlastný originál.

TREBA SI VYTLAČIŤ: Noviny a časopisy z kiosku
Meganews Magazines je švédska firma, ktorá prichádza na trh s konceptom, ktorý by mohol pomôcť upadajúcemu trhu s printovými médiami. Vymysleli kiosk, ktorý vyzerá ako tri bankomaty vedľa seba. Jednoduchým ovládaním na dotykovej obrazovke si v ňom môžete vybrať z ponuky až 200 titulov obľúbený časopis a nechať si ho vytlačiť priamo na mieste. Vysokokvalitná tlač netrvá dlhšie ako dve minúty. Prvý experimentálny kiosk bol inštalovaný v Štokholme, v najbližších šiestich mesiacoch by sa mal testovať na letiskách, v nemocniciach, univerzitách, hoteloch a nákupných centrách. Ak by sa projekt ukázal ako úspešný, ušetril by mnohým vydavateľom vysoké náklady na distribúciu a remitendu, ale najmä by zabezpečil, aby si ľudia mohli svoj obľúbený časopis kúpiť kdekoľvek a nemuseli sa báť, že je vypredaný alebo že ho do niektorého miesta na svete nedodávajú.     

TREBA UGRILOVAŤ: Štefan Hríb v roast show Na facku
Na jar tohto roka začali štyria drzí humoristi Tomáš Hudák, Samo Trnka, Juro „Šoko" Tabaček a Matej Adámy robiť v bratislavskom KC Dunaj comedy show, ktorá má prívlastok roast. Princípom tohto tradičného amerického žánru klubovej komiky je, že skupina humoristov si pozve hosťa, ktorého má v úcte, a pustí sa do neho neúctivými otázkami na telo zo všetkých štyroch strán. Po Michalovi Hvoreckom, Adele Banášovej, Tomovi Nicholsonovi a Ivete Radičovej bude už tento utorok o ôsmej večer ich hosťom náš šéfredaktor Štefan Hríb, ktorého nazvali jedným z najostrejšie brechajúcich strážnych psov demokracie.  Ich ambíciou je, ako sa vyjadril za všetkých Tomáš Hudák, aby sa náš šéfredaktor aspoň raz usmial. Tajne dúfajú, že diváci sa usmejú aj viackrát.

TREBA POZERAŤ V TELKE: Spredmetnenie poetiky Novej vlny
Intimní osvětlení (1965) je jediný v pravom zmysle slova celovečerný československý film v USA domestifikovaného režiséra a scenáristu Ivana Passera, jednej z najvýznamnejších autorských osobností českej (československej) Novej vlny, ktorá v šesťdesiatych rokoch minulého storočia doslova hýbala svetovou kinematografiou. Intimní osvětlení je esenciálnym spredmetnením poetiky novej vlny. Subtílny, veľmi komorný, pomalý, miestami až lyrický príbeh čistej človečiny, film o stretnutí po rokoch, v ktorom k sebe znovu hľadajú cestu spolužiaci – konzervatoristi reprezentujúci celkom odlišné existenčné modely. Petr je sólistom symfonického orchestra, človekom veľkého sveta, Bambas pracuje ako riaditeľ lokálnej hudobnej školy, stavia dom, gazduje a žije svoj všedný vidiecky život. Zdanlivo ich spájajú už iba spomienky, ich stretnutie však dopadne fantasticky a vlastne celkom nečakane. Obyčajne, bez konfliktu, nádherný film o porozumení, komédia vnútorného úsmevu. Streda, 18. septembra, Jednotka, 22.05.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite