Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nna ceste s Tomášom Bellom

.tomáš Bella .časopis .týždeň vo svete

Väčšina ľudí vie, že cena leteniek sa riadi mystickými pravidlami. Tie, ako si všimol americký humorista Dave Barry, zabezpečujú, že každý človek v lietadle zaplatí za letenku inú cenu a všetky budú nižšie, ako tá vaša. Málokto vie, že aj ceny v požičovniach áut často poskakujú nahor a nadol v niekoľkonásobkoch. Pritom mať alebo nemať na dovolenke auto často robí rozdiel medzi tým, či ste turista, vyvalený dva týždne v megahoteli a po návrate budete musieť pozrieť do pasu, v ktorej to bolo krajine, alebo cestovateľ, ktorý naozaj niečo spozná.

Prvé pravidlo rezervácie áut je podobné, ako pri letenkách – na čase záleží, a ak rezervujete letnú dovolenku už v zime, máte veľkú šancu dostať obrovskú zľavu.
S vyhľadávaním začnite na internetovej stránke letiska, kde pristanete, takmer určite tam bude zoznam s dvoma druhmi autopožičovní: tie celosvetovo známe (Enterprise, Hertz, Avis, Budget, Sixt, Europcar) a potom mená, ktoré ste nikdy predtým nepočuli. Veľa západných turistov si vyberá len značkové požičovne, miestne firmičky môžu byť výrazne lacnejšie. Trebárs v sicílskom Trapani, kam sa lieta z Bratislavy, sme toto leto jazdili za 20 eur na deň, veľké požičovne začínali cez sezónu takmer na dvojnásobku.
Samozrejme, kvalita služieb môže kolísať. V Indonézii som raz dostal len narýchlo pred letiskom do ruky kľúče a o kilometer ďalej, kde polícia zastavila všetky štyri pruhy, som zistil, že v aute chýbajú správne doklady.
Ak sa rozhodnete pre niektorú z veľkých firiem, pozrite si jej ceny v porovnávačoch aj priamo na jej stránke a všetky akcie. Najčastejšie to bývajú „veľké auto za cenu malého“, čo má zmysel, lebo malé autá v požičovniach majú také slabé motory, že v druhej polovici dovolenky by ste už radšej nemali nikoho na diaľnici začať predbiehať. Mojím životným úlovkom v akciách bol „garantovaný Ford Mustang za cenu bežného auta“ v Miami.
Pri preberaní auta sa nenechajte ohúriť tým, že auto je „skoro nové“ – prakticky všetky autá v požičovniach sú nové, v priemere sa vymieňajú po 13 mesiacoch. Naozaj si skontrolujte, či nie je poškriabané, lebo takmer všetky budú poškriabané. Pretože na nich jazdia ľudia, čo nevedia ovládnuť svoju radosť, že práve dostali Ford Mustang.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite