Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Katalánska reťaz Sen o samostatnosti Barcelony od Madridu stále žije. Dňa 11. septembra, keď je v Katalánsku národný sviatok La Diada, to prívrženci odtrhnutia od Španielska dokázali pomocou ľudskej reťaze, merajúcej 400 kilometrov. Ľudia sa držali za ruky od severu, kde je hranica s Francúzskom, po hranicu na juhu s iným španielskym regiónom, Valenciou.

Katalánska vláda by chcela, aby sa referendum o osamostatnení regiónu konalo v roku 2014. Španielsko na jej požiadavky reaguje odmietavo s tým, že odtrhnutie regiónu by bolo protiústavné. Katalánsky premiér Artur Mas pri príležitosti vytvorenia ľudskej reťaze povedal, že úsilie o nezávislosť je v rozhodujúcej fáze. Dodal, že ak centrálna vláda neumožní konanie referenda v roku 2014, on premení regionálne voľby, ktoré sa majú konať v roku 2016, na hlasovanie o nezávislosti. Podpora pre nezávislosť je v Katalánsku nad 50-percentnou hranicou. Posilňuje ju aj to, že Katalánsko patrí k najlepšie prosperujúcim španielskym regiónom a na iné regióny dopláca.
.mg

Dvanáste výročie teroristických útokov z 11. septembra si Amerika pripomenula viacerými spôsobmi. Na tento deň bol avizovaný „Pochod milióna moslimov“ do Washingtonu, no prišlo len pár desiatok promoslimských aktivistov. Vlastenecký kontraprotest, ktorý zorganizovali motorkári z USA a z Kanady, mal okolo milióna účastníkov.
Američania a Rusi hľadajú konsenzus o Sýrii. John Kerry zhodnotil ženevské rokovania so Sergejom Lavrovom ako konštruktívne. Sýria súhlasila, že pristúpi k medzinárodnej konvencii o chemických zbraniach. Turecko zverejnilo, že sýrski rebeli chceli údajne vyrobiť nervový plyn sarín.
Nestabilita je podľa predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa najväčšou hrozbou na ceste k ekonomickému ozdraveniu Európy. Vyhlásil to vo výročnom prejave o stave EÚ. Uznal, že EÚ sa nemala pokúšať riadiť niektoré oblasti, ktoré majú byť v kompetencii národných vlád.
Tablety prvý raz predstihnú v objeme predaja osobné počítače, zverejnili trhoví analytici z americkej spoločnosti IDC.

Osobnosť: Erna Solberg/
Nórskou premiérkou sa stane predsedníčka Konzervatívnej strany, 52-ročná „Železná Erna“. Po 23 rokoch v opozícii dosiahla nórska pravica volebné víťazstvo vďaka nezlomnej žene, ktorej sa podarilo presvedčiť voličov, že Nórsko potrebuje zmenu.

Antiosobnosť: Elizabeth O'Bagy/
Dvadsaťšesťročnú „expertku na Sýriu“, ktorú citovali John Kerry a John McCain pri argumentácii za zásah v Sýrii, vyhodili z think-tanku Institute for the Study of War, lebo klamala o doktoráte. Tiež pracovala pre lobistov, ktorí v USA zastupujú sýrskych povstalcov, čo spochybnilo jej nestrannosť.

Citát/
Elizabeth O'Bagy: „Ja sa nesnažím oklamať Ameriku.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite