Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA LIETAŤ: Lietajúci batoh na chrbte
V sci-fi sa lietajúce stroje, ktoré má človek pripevnené na chrbte ako batoh, objavujú už sto rokov. Skúšali to cez vojnu nemecká aj americká armáda, ale neúspešne. Novozélandská spoločnosť Martin Aircraft Company vyvíja experimentálny stroj Martin Jetpack už tridsať rokov. Nejde o raketové motory, ale o vzdúvadlá s motorom, ktoré pilot ovláda párom joystickov. Pred dvoma rokmi sa im podarilo úspešne odskúšať nepilotovaný let, teraz im úrady konečne povolili aj pilotované testy, takže pokiaľ sa nič zásadné nepokazí, už o rok by sa mohli prvé lietajúce batohy začať predávať pre armádu, políciu a požiarnikov a v roku 2015 aj pre verejnosť. Cena by sa mala pohybovať okolo 150 až 250-tisíc dolárov, stroj by mal dosahovať rýchlosť 100 km/h a s plnou nádržou benzínu by si s ním človek zalietal asi polhodinku.

TREBA OHRIEVAŤ: Taška a ohrievač jedla v jednom
Ak si nosíte do práce svoje vlastné navarené jedlo, potrebujete si ho niekde zohriať. Ak nie je kde, prípadne aj je, ale tá mikrovlnka, ktorá je na chodbe u vás v úrade, vyzerá ako chlievik a liaheň baktérií, potom by sa vám mohla šiknúť termotaška HotLogic mini. Tá sa dá zapojiť do elektriny a z tašky sa zmení na prenosnú piecku. Vnútri je vystlaná hliníkovou fóliou a ohrievacou doskou. Stačí do nej vložiť jedlo v nejakej uzatvorenej nádobe, plastovej, sklenenej, kartónovej či kovovej, zazipsovať a zapojiť do prúdu. Žiadne zložité programovanie a nastavovanie. Zohreje sa na maximálne 93 °C. Predáva sa v štyroch farbách,  kus za 49,95 dolára. Žiaľ, zatiaľ je v ponuke len výrobok pre americký trh na 110 V.

TREBA SA VYJADRIŤ: Legíny pre hanblivú osudovú ženu
Každá žena má dni, keď by sa najradšej od hlavy po päty skryla do neforemných handier a inokedy zas sebavedomie, keď je ochotná vystaviť sa na obdiv a navliecť sa do tej najodvážnejšej minisukne. Každá žena vie byť hanblivá, diskrétna, jemná, hravá, zmyselná, impulzívna, zvodná, provokatívna, odvážna, vášnivá, drzá, nebezpečná aj osudová žena. Práve na túto ženskú mnohotvárnosťnadväzuje vtipný nápad španielskej dizajnérskej firmy 24dientes, ktorá ponúka čierne dámske legíny so všetkými vyššie spomínanými prívlastkami. Podľa toho, ako sa žena práve cíti, môže si odmerať na legínach, akú dlhú sukňu zvoliť – od hanblivej, tesne po kolená, po osudovú, ktorá si sukňu vôbec na seba nezoberie. Legíny sa dajú kúpiť v anglickej aj španielskej verzii v bežných ženských veľkostiach (S-L), majú hrúbku 140 DEN a stoja 20 eur.

TREBA SA STRETÁVAŤ: .týždeň na Dobrom trhu na Panenskej
Dobrý trh od roku 2011 niekoľkokrát ročne otvára ulice, dvory a záhrady v okolí Panenskej v Bratislave pre ľudí, vytvára miesto na stretnutia a zážitky, koncerty v Artfore, burza na nádvorí ZUŠ či prehliadky v evanjelickom kostole. Podporuje malovýrobcov a kvalitné domáce produkty aj produkty kultúr a etník, ktoré tu žijú. Aj keď prvotnou myšlienkou je oživovať lokálnu komunitu, ktorá sa aktívne na trhu spolupodieľa, podujatie je otvorené pre všetkých obyvateľov a návštevníkov mesta. Všetci sa môžu prísť poprechádzať, zabaviť, nakupovať či inšpirovať pre vlastné lokálne aktivity. Aj keď redakcia .týždňa sa na trhu zúčastňuje od jeho vzniku takpovediac individuálne, filmuje, fotí a píše o trhu, tentoraz na ňom nájdete aj náš oficiálny stánok. Budete si v ňom môcť kúpiť aj naše tričká a knihu Martina Mojžiša Jeden výdych koňa.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Idealistický právnik Paul Newman
Rozsudok (The Verdict ,1982) je americký právnický triler majstra tohto subžánru – režiséra Sidneyho Lumeta, v ktorého úctyhodnej filmografii nájdeme také klenoty, akými sú napríklad Dvanásť rozhnevaných mužov,  Serpico či Psie popoludnie. Lumeta dokonca môžeme považovať za posledného z veľkých hollywoodskych remeselníkov, ktorí po čom siahli, to nakrútili minimálne dôstojne. Rozsudok je portrétom idealistického právnika, ktorý má problém práve s tým, že slovné spojenie idealistický právnik máme tendenciu počuť ako oxymoron. Čosi ako neskorumpovaný politik. Akurát hlavného hrdinu Lumetovho filmu to skutočne trápi, a tak pije, až kým mu do života nevstúpi prípad, v ktorom sa ako idealistický právnik môže naplno realizovať. A realizuje sa aj vďaka fantastickému hereckému výkonu Paula Newmana v hlavnej úlohe.  Piatok, 13. septembra, ČT 2, 21.50.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite