Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chyba Západu

.paweł Lisicki .časopis .klub

Majú dejiny vždy zmysel? Nemáme azda dosť príkladov nezmyselných vojen a nezmyselných obetí? Kedysi o tom písal Milan Kundera. V Neznesiteľnej ľahkosti bytia pripomenul príklad vojny, ktorú proti sebe v dávnej minulosti viedli dva černošské kmene. Kunderovu metaforu, obávam sa, možno dokonale použiť aj pri opise konfliktov v Sýrii a Egypte.

Až nato, že sa preleje značne viac krvi. Ale výsledok akoby bol zhora daný. Aj keď zahynie ešte mnoho ľudí, ľahko možno predpokladať, že oba štáty sa stanú vojenskými autoritárskymi režimami a že je to, bohužiaľ, jediná forma vlády, ktorá je tam v najbližších rokoch možná.
Niet pochýb, že Západ urobil chybu, keď podporil Arabskú jar, že jedinou zmysluplnou politikou v regióne mala byť podpora arabských režimov, ktorých vlády dokázali zabezpečiť politickú stabilitu a rast blahobytu v regióne. Viera, že demokraciu možno vštepiť všade, sa ukázala zavádzajúca. Ba ešte horšie. Bola to vlastne táto viera, ktorá sa pričinila o nezodpovednú podporu zmien. Jej výsledkom sa musel stať dnešný chaos. Západné štáty sa nijako nepoučili z alžírskej lekcie. Demokratická ideológia vyhrala.
Jasne to vidieť v Egypte. Bolo zrejmé, že slobodné voľby privedú k moci Moslimské bratstvo. Koho iného mali chudobní, rozčarovaní a frustrovaní ľudia voliť? Rovnako bolo zrejmé, že vláda islamistov vyvolá obratom sociálne napätie. Ku konfrontácii muselo prísť.
Západné štáty stoja pred alternatívou: alebo vojenský režim alebo demokracia a vláda islamistov. Tvrdenie, že existuje nejaká tretia cesta, kde je možné spojiť islamskú demokraciu, ktorá chráni práva inak mysliacich, je fantazírovanie. Takým istým fantazírovaním je viera v to, že západná vojenská intervencia môže výrazne zlepšiť situáciu v Sýrii. Je možné, že dokáže zvrhnúť krvavý režim. Ale čo ho nahradí? Politika založená na utópii, že demokracia – bez ohľadu na kultúru – je jediným spravodlivým politickým systémom, môže viesť k eskalácii utrpenia a nárastu napätia. Región Blízkeho východu už dávno nebol v takom nebezpečenstve.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite