Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Sobáše zo zúfalstva? Známe mená svetovej ekonomiky sa minulý týždeň sobášili i rozvádzali. Americký Microsoft odkúpil fínsku Nokiu, „spiaceho obra“, ktorý kraľoval trhu s klasickými mobilmi, no jeho smartfóny zákazníci nechcú. (Nokia mala vlani stratu 3,1 miliardy eur.) Microsoft odkúpil od Nokie jej divíziu zariadení a služieb, jej technológie a patenty.

Môže využívať značky telefónov Lumia a Asha a desať rokov aj značku Nokia. Microsoft chce cez Nokiu preraziť na trh so smartfónmi a tabletmi. Fínsky obor sa možno v Microsofte prebudí. Ale aj Microsoft potrebuje budíček. Prebrať k výkonom ho nedokázal Steve Ballmer, doterajší manažér, ktorý oznámil odchod. Na jeho miesto možno nastúpi šéf Nokie Stephen Elop. Biznisový rozvod týždňa bol očakávaný už dlho: Americký Verizon vyplatil britskú telekomunikačnú firmu Vodafone, ktorá dosiaľ vlastnila 45-percentný podiel jej mobilného operátora Verizon Wireless. Verizon zostane výhradným vlastníkom Verizon Wireless a Vodafone dostane 130 miliárd dolárov.
.mg

Účastníci summitu G20 diskutovali o Sýrii. Rusko odmietalo zásah s tým, že by bol proti medzinárodnému právu, americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Power obvinila Rusko, že vydiera Bezpečnostnú radu. Rovnakú mienku ako Rusko má Čína.
Rádioaktívna voda, ktorou sa chladia reaktory vo Fukušime, stále uniká. Južná Kórea už v obavách o zdravie spotrebiteľov zakázala dovoz rýb z ôsmich japonských prefektúr.
Grécko bude potrebovať ďalšiu finančnú injekciu, potvrdil šéf euroskupiny a holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem. Nekonkretizoval sumu. Podľa MMF treba cca 11 miliárd eur. Grécky minister financií Stournaras hovoril o 10 miliardách.
Recesia, ktorá v Európe trvala 16 mesiacov, sa skončila. Eurostat zaznamenal v druhom štvrťroku rast európskej ekonomiky o 0,3 percenta. ECB však nezmenila úrokové sadzby, čo vyjadruje skepsu z vývoja.
Štátny egyptský denník al-Achbar napísal, že vláda zrušila registráciu Moslimského bratstva ako mimovládnej organizácie. Bratstvo by tým stratilo právny štatút.

Osobnosť: Sushmita Banerjee/
49-ročnú známu indickú spisovateľku, ktorá pracovala v projektoch na pomoc afganským ženám a žila v Afganistane so svojím manželom, zavraždili pred jej domom príslušníci Talibanu. Taliban ju pre jej angažovanie považoval za „ženu ľahkých mravov“.

Antiosobnosť: Kim Čong-un/
Od nástupu „mladšieho Kima“ na post lídra Severnej Kórey zahynulo v neľudských podmienkach odhadom až 20-tisíc väzňov, ktorí boli zabití, zomreli na choroby alebo od hladu. Vo svojej správe to napísala organizácia Výbor pre ľudské práva v Severnej Kórei, ktorá sídli v USA.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite