Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

SPP v štátnych rukách Vláda schválila kúpu menšinového podielu v Slovenskom plynárenskom priemysle od českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH). Štát sa vďaka tomu stane jediným vlastníkom v materskej spoločnosti plynárenského gigantu. Predseda vlády Robert Fico si od transakcie sľubuje kontrolu nad cenami plynu. Od nového roka sa nemajú zvyšovať.

Fico chce s ruským Gazpromom taktiež vyjednať nižšie ceny nakupovaného plynu, ale nie je celkom jasné, prečo by sa to vláde malo podariť. Štát prebral aj dlh 59 miliónov eur. Spoločnosti EPH naďalej zostane 49-percentný podiel v dcérskych spoločnostiach SPP, Eustream a SPP-distribúcia. Transakciu medzi slovenským štátom a českou firmou kritizoval predseda opozičnej strany Sloboda a solidarita, Richard Sulík. Podľa neho ide o „klasický tunel, na aký sme od sociálnych demokratov zvyknutí.“ Vláde vyčíta, že odteraz bude straty znášať štát a Robert Fico akurát kupuje prázdnu deravú schránku.
.lk

V obci Bystrička došlo k vražde dvoch dievčat a ich tety. Zastrelil ich otec dievčat Martin K. legálne držanou zbraňou. Potom zastrelil aj seba. Prekvapujúce je, že tento človek pracoval od roku 1991 do roku 2002 na finančnej polícii ako špecialista.
Krajský súd v Prešove zrušil rozsudok z roku 2011, ktorý posielal do väzenia na 22 rokov Bakiho Sadikiho za obchodovanie s drogami. Súdny proces sa musí opakovať, lebo v ňom vraj boli chyby. Sadikiho opäť premiestnili do vyšetrovacej väzby, odkiaľ môže žiadať o prepustenie na slobodu.
Polícia sa už nezaoberá tým, či Dobroslav Trnka prekročil svoje právomoci, keď sa angažoval v prevode bytovky Glance House. Vecou sa bude zaoberať disciplinárna komisia na Generálnej prokuratúre, ktorá ho môže preložiť na prokuratúru nižšieho stupňa alebo písomne pokarhať.
Vo väzbe sa ocitla kontroverzná košická podnikateľka Nora Mojsejová. Prokurátor ju navrhol vziať do väzby z dôvodov obavy, že na slobode bude ovplyvňovať svedkov. Obvinená je z daňových podvodov.

Osobnosť: Miroslav Lajčák/
Slovenský minister zahraničných vecí sa podľa informácií denníka Sme zaujíma o post generálneho tajomníka OSN. O možnosti svojej kandidatúry už vraj neoficiálne hovoril so zahraničnými diplomatmi a slovenskými politikmi. Nový šéf OSN sa bude voliť v roku 2016.

Antiosobnosť: Alojz Hlina/
Nezávislý poslanec napadol priamo v rokovacej sále parlamentu poslanca za Smer Antona Martvoňa. Ten ho predtým obvinil, že ako vlastník reštaurácie zbohatol na predaji alkoholu mladistvým. Martvoň podal na Hlinu sťažnosť mandátovému a imunitnému výboru.

Citát/
Daniel Lipšic: „Slovenskú spravodlivosť symbolizuje Harabinov bozk s Ficom.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite