Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Človek roka a jeho dielo

.peter Schutz .časopis

Z rôznych hitparád podnikateľského prostredia, investícií či korupcie sa nemusí vždy padať na zadok. Niekedy sú výskumy postavené na príliš „mäkkých“ dátach, inokedy z nich trčí subjektivizmus hodnotiacich, porovnávanie neporovnateľného a často si aj vzájomne protirečia.

Mnohé z týchto výhrad sa na prvý pohľad dajú uplatniť aj proti  Globálnemu  indexu konkurencieschopnosti, ktorý každoročne vydáva Svetové  ekonomické fórum. Napríklad umiestnenie Slovenska ďaleko za Španielskom, ktoré sa „hrdí“ 50-percentnou nezamestnanosťou mladých do 29 rokov,  či za susedným Maďarskom a niektorými krajinami Afriky,  je dosť ťažké stráviť. Chtiac-nechtiac nastoľuje skôr otázniky nad stavom poroty.
Podstatnejšie než poradie je, že  index, ktorý konkurencieschopnosť mapuje dlhodobo, sa nemýli v trendoch a jeho zistenia sú v súlade s realitou. Presne tak treba vnímať historický prepad na 78. miesto, teda ešte aj pod úroveň pri Mečiarovom odchode z vlády. Aj keď je  pravda, že  dve Ficove vlády nemohli  podnikateľské prostredie tak zdevastovať,  aby sa podnikateľským subjektom dýchalo horšie než vtedy (spomeňme len úroky v bankách na úrovni 30 percent), o pätnásť rokov neskôr jednoducho pribudlo viacero krajín, ktoré sa k podnikateľskému prostrediu správajú ústretovejšie a zodpovednejšie.   
A tu leží bieda niekdajšieho stredoeurópskeho tigra. Dá sa pochybovať o tom, či sme v pružnosti  pracovného trhu na tom horšie ako Španielsko, ale len ťažko o tom, že rebríčkový  prepad zo  41. miesta (2005) na 78. (2013) dobre vystihuje kvalitu zmien, ktoré sa na Slovensku v tomto období udiali. Dá sa pochybovať o tom, či je vymáhateľnosť práva na Slovensku horšia ako v Macedónsku, ale nemôže byť ani pochýb o tom, že vývoj v justícii zodpovedá postaveniu v rebríčku.  Rovnako je pravda, že Slovensko celkom isto nemá druhý najviac „protipodnikateľský“ zákonník práce v EÚ. Ale dokázali by Fico a minister Richter uviesť jednu krajinu EÚ, kde sa uprostred krízy zákonník práce menil smerom k nižšej flexibilite a zhoršeniu podmienok zamestnávania?  Alebo uviesť krajinu, kde sa za posledných päť rokov zvyšovali dane aj odvody? Štáty pred bankrotom, pravda, radšej nerátajme.
Skrátka a dobre, index dáva Slovensku spravodlivé vysvedčenie, ak ho čítame ako stav trendu, ktorým je zhoršovanie podmienok pre rast konkurencieschopnosti. Ten sa začal s nástupom prvej Ficovej vlády a akceleruje práve teraz. Presne o tom je doterajšie dosiahnuté dno z minulého roka.  Ocenenie Človek roka 2012, ktoré dostal Robert Fico na fóre v poľskej Krynici, je preto v tých najsprávnejších rukách. To musí uznať každý.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite