Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obezita detí je vážna vec

.daniela Augustínska .časopis .lifestyle

Rodičia si často nechcú pripustiť, že ich dieťa je tučné. Šťastne sa usmievajú na svojho barokového anjelika a tešia sa z jeho dobrého apetítu.

Radosť majú aj babky, ktoré vnúčatám s najlepším úmyslom vnucujú dupľu. A tak nám utešene pribúdajú malí tučkovia, ktorí to budú mať v živote ťažšie. Nech to znie akokoľvek rigorózne, za to, že sú deti tučné, môžu rodičia, najmä matky. Ony plnia špajze a chladničky nezdravými potravinami, šuplíky a police čipsami, čokoládami, keksíkmi... Ony určujú, čo bude rodina jesť. Vyhovárať sa na genetiku je alibizmus. Tučných detí s metabolickými a inými poruchami je asi 10 percent. Tuční rodičia majú až na malé výnimky tučné deti. Ak je tučný jeden z rodičov, pravdepodobnosť obezity klesá asi o polovicu. Štíhli rodičia majú tučné deti zriedkavo.
Mnohí rodičia si myslia, že dieťa z obezity „vyrastie“. Čiastočne to pripúšťa aj Katarína Babínska, lekárka II. detskej kliniky DFNsP v Bratislave. „Ak bucľaté dieťa narastie a udrží si svoju hmotnosť, môže dosiahnuť normálny BMI (Body Mass Index). Platí to však iba pre deti s miernym stupňom obezity. V prípade, že je dieťa obézne, nemá zmysel čakať, kým sa to samo napraví.“ Obezitu u detí zisťujú lekári pomocou tabuľky BMI. Zohľadňuje sa hmotnosť, výška a vek. Každé dieťa je iné, má inú rodinnú anamnézu. Svedčí o tom aj skúsenosť pediatričky Evy Beňovej. „Jeden z mojich malých pacientov v krátkom čase veľmi pribral. Ukázalo sa, že chlapček sa prejedal, lebo chcel byť silný, aby mohol obraňovať mamu pred násilníckym otcom.“

.čo spúšťa tuk
Vysvetlenie doktorky Babinskej, čo robí tuk v detskom organizme, znie hrozivo. „Prebytok telesného tuku ohrozuje zdravie dieťaťa. Nadbytočné tukové tkanivo potrebuje kyslík, živiny, čo predstavuje zvýšenú záťaž pre srdce. V cievach sa hromadí usadený tuk, čo zvyšuje riziko infarktu. Organizmus potrebuje na udržanie normálnej hladiny cukru v krvi viac inzulínu, čím sa mnohonásobne zvyšuje riziko vzniku cukrovky už v detskom veku. Nadbytočný tuk na bruchu je hormonálne aktívny. Obézne dievčatá mávajú poruchy menštruácie a chlapcom môžu narásť prsia.“ Viac ako 50 percent obéznych detí má už pri prvom vyšetrení zvýšený krvný tlak. Obezita môže stáť aj v pozadí problémov so spánkom.
Malé deti obezitu neriešia. V puberte asi štvrtina obéznych trpí depresiami, má nízku úroveň sebaúcty, o sebavedomí sa ani nedá hovoriť. Mnohé, najmä dievčatá, sú utiahnuté, sociálne izolované. Často sa malí tučkovia stávajú vďačným objektom šikanovania. U chlapcov môže odmietaný postoj okolia naštartovať agresívne správanie. Svoj hendikep kompenzujú tým, že sa ešte viac prejedajú. Môžu však spadnúť na druhú stranu koňa, v snahe byť ako ostatní odmietajú potravu a stanú sa anorektikmi.
Odborníci sa zhodujú na tom, že hlavnou príčinou obezity u detí je zlá životospráva, málo pohybu a zlý pitný režim. Základom pitného režimu by mala byť voda určená deťom. Obsahuje optimálne množstvo minerálov a má vyhovujúce pH. Na našom trhu je obľúbená a pre deti vhodná napríklad značka Lucka.
Na detskú obezitu neexistujú zázračné tabletky. Netreba však dieťa trápiť hladom, aby sa zbavilo nadbytočných kilogramov. Stačí dodržiavať zásady racionálneho stravovania. „Dopriať deťom pestrú stravu, nevynechávať pečivo, preferovať celozrnné, dostatok mliečnych výrobkov, nie smotanových, veľa ovocia a zeleniny. Obmedziť potraviny, ktoré nie sú zdravé pre nikoho – mastné mäso, klobásy, sladkosti, slané pochutiny, jedlá z fastfoodov či ochutené nápoje,“ odporúča doktorka Babinská.
Stravovanie by malo mať pravidelný rytmus. Okrem troch hlavných jedál aj dve menšie jedlá na desiatu a olovrant. Deti výborne reagujú na vizuálne podnety. Jedlo by malo byť teda nielen zdravé, ale aj na vzhľad príťažlivé. Treba ich chrániť pred tzv. skrytými prázdnymi kalóriami, ktoré sa ukrývajú v sladených nápojoch, džúsoch, kolových nápojoch a pred umelými sladidlami, farbivami a konzervantmi.

.začnite od seba
Deti sa učia napodobňovaním a rodičia by im mali byť príkladom aj pri vytváraní správnych stravovacích a pitných návykov. Práve oni môžu motivovať dieťa na aktívne trávenie voľného času, prihlásiť ho do športového krúžku, chodievať s ním pravidelne na prechádzky do prírody. Dôležitý je aj pravidelný a osviežujúci spánok. Dieťa by malo mať pravidelný režim a chodiť pravidelne spať v určitú hodinu, a nie sledovať večerné televízne programy.
Podľa závažnosti stavu môže  obvodný pediater odporučiť návštevu endokrinologickej či obezitologickej ambulancie. Na liečbe obezity sa často podieľa aj psychológ. V určitých prípadoch je nevyhnutná liečebná rehabilitácia na podporu pohybovej aktivity, prípadne kúpeľný pobyt.  
Ak dieťaťu primeraným spôsobom vysvetlíme, prečo je dôležité zmeniť životný štýl, postupne to prijme. Doktorka Babínska odporúča postupovať podľa určitého plánu. „Napríklad každý deň zjem na olovrant jablko, sladkosti si dám iba dvakrát do týždňa. Nebudem piť sladené nápoje, dám si radšej vodu.“ Deti sú ľahko formovateľné, ak im bude rodič dobrým vzorom, ovplyvní ich budúcnosť.

Autorka je publicistka.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite