Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

813-tisíc detí

.daniel Johnson .časopis .klub

Počas tých hrozných augustových dní, keď málokto sledoval, čo sa vôbec deje, prišla správa, tehotná významom vo viac než len v jednom zmysle. Británia zažíva babyboom, dôkazom čoho je nárast britskej populácie o 419 900 osôb z roka 2011 na 2012, čo je číslo, aké sme naposledy videli v roku 1972. Takýto nárast okamžite viedol k odhadom, že populácia Británie pravdepodobne o niekoľko desaťročí predbehne populáciu Francúzska aj Nemecka. Demografický vzrast nikto nečakal: časy ekonomickej krízy sa zväčša spájajú s poklesom pôrodnosti, čo vidíme aj dnes napríklad v Spojených štátoch.

Južná a východná Európa prežívajú tiež dlhodobý pokles pôrodnosti a mierny nárast populácie v Nemecku o 166 200 ľudí je spôsobený skôr imigráciou, než pôrodnosťou, ktorá je na úrovni ďaleko pod úrovňou reprodukcie. V skutočnosti sú iba Francúzsko a Írsko nad jej úrovňou.
Nie je boom v pôrodnosti iba nepriamym dôsledkom masovej imigrácie, dôsledkom väčšej pôrodnosti medzi imigrantmi? Štatistika ukazuje, že ženy, ktoré sa narodili v cudzine, majú vyššiu mieru pôrodnosti (2,2 dieťaťa na ženu), ako tie, ktoré sa narodili v Británii (1,9 dieťaťa). Tie prvé sú tiež oveľa početnejšie ako pred desaťročím. Štvrtina detí sa dnes rodí matkám-imigrantkám, pred desiatmi rokmi to bola šestina. Kým imigrácia významne nepoklesne, čo sa nestane, pokiaľ Británia nezačne kontrolovať svoje hranice, podiel imigrantov na pôrodnosti sa bude len zvyšovať. Ale je pravda, že keby sme rátali iba deti, ktoré sa narodili matkám, narodeným v Británii, čo bolo 600-tisíc z 813-tisíc detí, aj to by stačilo, aby mala Británia najvyššiu pôrodnosť v Európe.  
Nevieme ešte povedať, aký veľký podiel britského babyboomu tvoria moslimovia. Určite to bude viac, ako 4,8 percenta v roku 2011. Pew Forum však tvrdí, že keď moslimovia dosiahnu v britskej spoločnosti 8,2-percentný podiel, začne sa pokles. Naša civilizácia sa obnovuje. Ako sa hovorí, tam, kde je život, je aj nádej. Ale pravdou je aj opak, tam, kde je nádej, je aj život.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite