Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bezpečnostná hrozba?

.časopis .týždeň vo svete

Jedna vec sú migranti z moslimských krajín, ktorí si „preskákali“ martýrium na úradoch, už ovládajú minimálne základy slovenčiny a sú plnohodnotne zapojení do našej spoločnosti. Ale ako je to s tými moslimami, ktorí na Slovensko prichádzajú – aj z dôvodu rozvrátených pomerov v ich krajinách? Aj takýmto ľuďom sa venuje Liga za ľudské práva (HRL).Šéfka HRL Zuzana Števulová upozorňuje na zásadný rozpor. Slovensko síce oficiálne prijalo koncepciu integračnej politiky, no podľa HRL v praxi príliš integrácia nefunguje. Neexistujú nijaké štatistiky o tom, koľko cudzincov je u nás z moslimských krajín. Je však preukázané, že sú tu sledovaní.

„Z našich skúseností vyplýva, že sú vnímaní zo strany bezpečnostných zložiek ako ohrozenie bezpečnosti,“ uvádza Števulová a dodáva: „Vieme o prípadoch, že moslimskí cudzinci žiadali o povolenie na pobyt alebo o azyl, alebo o doplnkovú ochranu či o štátne občianstvo, pričom ich kontaktovali zo strany slovenských bezpečnostných zložiek. Bolo im povedané, že buď budú spolupracovať a prinášať informácie o svojej komunite, alebo im to nebude udelené.“
Števulová si zo svojej praxe nespomína na jediný prípad toho, že by moslimská žena – ak sa oblieka v súlade so svojím náboženstvom a zahaľuje si tvár alebo aspoň vlasy – našla na Slovensku prácu. Zamestnávatelia ich pod rôznymi zámienkami odmietajú. To iba prehlbuje ich závislosť od manžela a znižuje ich sociálny okruh. Ide pritom iba o desiatky prípadov. Ministerstvo práce sa usiluje s odôvodnením, že tým ochraňuje náš pracovný trh, opätovne zaviesť do zákona o azyle obmedzenie osobám, ktoré žiadajú o prechodný pobyt za účelom zlúčenia rodiny. V čom konkrétne? „Zúčastnili sme sa na medzirezortnom pripomienkovom konaní. Také osoby by nesmeli do jedného roka od udelenia pobytu pracovať. Kritizujeme to ako diskriminačné a navyše aj zbytočné opatrenie, desiatky žien pracovný trh neohrozia, no ministerskí úradníci bez toho, aby mali argumenty, naše pripomienky neakceptujú,“ dodáva sklamane Števulová.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite