Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Briti áno, Briti nie V debate o vojenskom zásahu v Sýrii premenlivosťou upútal oficiálny postoj Veľkej Británie. Na britskej scéne zúrili prudké debaty o tom, či podporiť Američanov pri vojenskom potrestaní Assadovho režimu za použitie chemických zbraní. Premiér David Cameron bol za zásah a stál pri Obamovi ako jeden z jeho najvernejších spojencov. Tým evokoval postoj Tonyho Blaira, ktorý tiež podporoval Američanov pri vojenských akciách v Afganistane a v Iraku.

Cameronov kabinet sa postaral o právne odôvodnenie vojenského zásahu v Sýrii – objednal si právnu analýzu, v ktorej stálo, že britská vláda môže podniknúť vojenskú akciu proti Sýrii aj v prípade, že takúto akciu blokuje Bezpečnostná rada OSN. Potom sa však vzoprel parlament. Britská Dolná snemovňa s rozdielom 13 hlasov odmietla iniciatívu vlády vojensky pritlačiť na Assada. Proti bola nielen labouristická opozícia, ale aj časť liberálnych demokratov, ktorí sú vo vláde s konzervatívcami. Premiér Cameron sa zaviazal, že bude vôľu parlamentu rešpektovať.
.mg

Kľúčový člen
Moslimského bratstva Muhammad Baltagi bol zatknutý v Egypte. Je obvinený z podnecovania násilia. Ešte pred svojím zatknutím vyzval prívržencov Bratstva na veľké piatkové povstanie proti vláde armády.
Najvyšší súd v Česku vysvetlil, že amnestia udelená exprezidentom Václavom Klausom sa nevzťahuje na tie prípady, kde si ľudia neprimerane dlhé stíhanie zapríčinili sami, napríklad útekom. Práve omilostenie takýchto ľudí pohoršilo českú verejnosť.
Iránsky prezident Hasan Rúhání tvrdí, že ženy dostanú v politike viac príležitostí. Viceprezidentkou pre právne záležitosti sa stala Elham Amínzadeh a hovorkyňou ministerstva zahraničia  Marzie Áfkhamová. Tá mala významné postavenie už za proreformného prezidenta Chatámího.
Portugalsko neuskutoční reformy pracovného trhu, ktoré mohli zvýšiť flexibilitu jeho ekonomiky a ušetriť štátne prostriedky, ako žiadajú veritelia tejto krajiny. Najvyšší súd určil, že plány vlády, uľahčiť prepúšťanie štátnych zamestnancov, sú v rozpore s ústavou.

Osobnosť: Angela Merkelová/
Neskoro, ale predsa povedala nemecká kancelárka, ako sa veci majú. Uznala, že vstup Grécka do eurozóny bol chybou. Vstup odsúhlasil aj vtedajší kancelár, sociálny demokrat Gerhard Schröder, a toho teraz Merkelová  kritizuje za tento súhlas aj za oslabenie Paktu stability.

Antiosobnosť: Bašár al-Assad/
Sýrsky prezident priviedol krajinu do krvavého konfliktu, keď na začiatku odmietol urobiť ústupky opozícii. Dnes bojuje o prežitie brutálnymi prostriedkami. Ak sa potvrdí, že chemické zbrane proti civilistom použili na jeho príkaz, Assad sa zaradí k najväčším ľudským monštrám v dejinách.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite