Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

V ostatnom čase ma zaujali dve správy. Podľa prvej bude pápež Ján Pavol II. budúci rok vyhlásený za svätého. Svätí tvoria súčasť nášho života. Vidíme sochy svätých na námestiach, ich obrazy v národných galériách, kostoly sú po nich pomenované, a je tu aj osobná úcta. Je to milý, ľudský svet, často sprevádzaný legendami, ktoré nikomu neprekážajú. Je to tiež povzbudenie, že vo svete sú aj krásne príbehy a tiež, že oni sa za nás môžu prihovárať. Zväčša je to však trochu abstraktný svet.

Ale Ján Pavol II. je náš súčasník. Videli sme ho, počúvali sme ho, dotýkali sme sa ho. Stráca sa všetka abstrakcia, možno ho reálne uchopiť. Tajomstvo svätých tu konkrétne vstupuje do nášho života.
Druhá správa bola, keď katolícka agentúra uviedla dôvody abdikácie pápeža Benedikta XVI., ktoré uviedol svojmu návštevníkovi. Bol to jeho mystický zážitok, poznanie, že má byť už len sám s Bohom. A všetko, čo prináša nový pápež, je potvrdením správnosti tohto rozhodnutia.
To najzaujímavejšie pre mňa bolo, s akým rešpektom publikovali túto správu médiá. Keby niekto ešte pred pár rokmi zverejnil takúto správu, ľudia by sa asi pozerali podozrievavo. Dnes sa zdá zdieľanie takéhoto tajomstva reálne.
Svet bol vždy plný reality medzi nebom a zemou, ktorá nepohoršovala ľudí. Ak som hovoril o svätých a legendách, ktoré ich obkolesovali, tie vychádzali z atmosféry, v ktorej sa mnohé zázračné udalosti skutočne diali. Samozrejme, tu sa znovu treba dovolávať slov Benedikta XVI. v Regensburgu, kde vyzýval ľudí, aby používali zdravý rozum. Dvadsiate storočie, fascinované rozumom a vedou, zatlačilo tajomstvá života do úzadia. Marxizmus ich svojou agresivitou úplne vygumoval. Ale tajomstvo sa po čase opäť vracia do života.
Človek nevie byť sýty len rozumom. A to je dobre, veď tajomstvom sa do sveta vracia aj krása. Je sa načo tešiť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite