Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Ceste s Tomášom Bellom

.tomáš Bella .časopis .týždeň vo svete

Chuck Norris vraj presvedčil svoju babku, že nie je hladný. Ja som minulý týždeň presvedčil babku mojej ženy v drevenici na svahu ukrajinských Karpát, že si nedám domácu pálenku. Inak sa oslava jej 82. narodenín zaobišla bez ďalších veľkých incidentov, hoci sa zúčastnili aj strýko, temperamentom a postavou miestny Nikola Šuhaj lúpežník, či 90-ročný sused dávajúci k dobru historky, koľkých Rusov za vojny postrieľal. (Gréckokatolícki Huculi vnímali Nemcov najskôr ako osloboditeľov spod ruského a pravoslávneho jarma.)

Na druhý deň ma chytili kŕče v žalúdku a rodina vyhodnotila, že som buď urobil chybu s tou pálenkou, keď som nepil, alebo ma zariekla závistlivá sesternica. Svokra, vysokoškolsky vzdelaná ekonómka, vyrazila na 30-minútový pochod z drevenice do osady, obišla lekáreň a priniesla fľašku svätenej vody, najskôr pomazať po čele a potom sa napiť z troch rôznych strán pohára.
Ukrajinské Karpaty v okolí Jaremče vyzerajú z hlavnej cesty ako Nízke Tatry: les, penzión, les, penzión. Ale keď odbočíte, tak ako Orava pred desiatkami rokov: drevenice, starí na priedomí, mladí v zahraničí. Majiteľom penziónu, ktorý nás privítal len v trenírkach a nabádal, nech sa tiež ideme opaľovať k rieke, je miestny gréckokatolícky farár. Do mesta idú dva vlaky ráno a dva večer. Ak sa príbuzní hádajú, tak o pôdu. Ak stretnete katalógovú Huculku vo vyšívanej košeli, na hlave s  vencom zo živých kvetov, tak zaručene práve nastupuje do Lady Niva.
Les nie je miesto oddychu, ale práce, a kým nás tam babka pustí, musíme si topánky natrieť cesnakom proti „bide“ –  slovo had sa nesmie vysloviť. V noci musia byť závesy na dome zatiahnuté a tiež nikto nahlas nepovie, čo treba udržať vonku. Hranica medzi zvykom predkov, náboženstvom a mágiou neexistuje. Mystické a úžasné, dokonca aj za triezva.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite