Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA OSPRCHOVAŤ: Obleky, košele, kravaty aj topánky
Väčšinu vlnených oblekov, kravát a košieľ treba nosiť do čistiarne, tie menej háklivé možno vyprať v práčke. Ale obleky, košele i kravaty značky Konaka stačí zavesiť v kúpeľni na vešiak a pustiť na ne na niekoľko minút teplú vodu zo sprchy. Vyvesiť, nechať uschnúť a je to! Tento jednoduchý proces údajne odstráni nečistoty, škvrny aj pachy, oblek sa pekne vyrovná a nebude vôbec pokrčený. Ušetríte čas, peniaze, žehlenie aj prírodu od zbytočných čistiacich chemikálií. Technológiu vyvinuli v Austrálii, materiál použitý na odevy je zmes jemnej merino vlny, polyesteru a vlákna, ktoré spôsobuje ľahkosť a priedušnosť tkaniny, prirodzene odpudzuje nečistoty aj vodu. Kúpiť sa dajú cez japonský internetový obchod Konaka, cena obleku sa pohybuje okolo 200 až 600 eur. Uvidíme, či sa táto technológia ujme aj v Európe.  

TREBA POKRÝVAŤ: Pokrývka, cez ktorú nevykypí
Ak ste doteraz neprišli na to, ako variť cestoviny alebo zemiaky a vyhnúť sa tomu, aby vám v nestráženej chvíli všetko vykypelo, zašpinilo sporák aj všetko naokolo, tak si konečne môžete vydýchnuť! Niekto šikovný vymyslel silikónovú dvojdielnu pokrývku Boil Over Safeguard, ktorá tento problém šikovne rieši. Pokrievka má v strede veľké dierky, cez ktoré voda vybubláva hore, ale plné silikónové okraje zabránia tomu, aby všetko pretieklo cez okraj hrnca. Druhý diel, akýsi vrchný klobúčik, v prípade potreby dierky prikryje. Ako však upozorňujú recenzie na amazone, použiteľné je to len dovtedy, pokiaľ nepotrebujete celú pokrievku nadvihovať, pretože je mäkká a vo  chvíli nadvihnutia sa vám všetko zachytené na nej vyleje. Pokrievka stojí okolo 13 dolárov, ale existuje už vo viacerých prevedeniach a cenách od rôznych výrobcov.

TREBA STANOVAŤ: Stan so solárnym panelom
Kabatic je stan do všetkých štyroch ročných období od firmy Eddie Bauer, testovaný v extrémnych podmienkach, ktorý minulý rok vyhral, čo sa dalo, napríklad súťaž užitočných vecí v National Geographic aj Backpacker magazine. Teraz je ešte lepší, pretože firma ho v spolupráci s Goal Zero obohatila o trojuholník s tkaninou, ktorá cez deň absorbuje slnečné žiarenie a ukladá ho do akumulátora, aby napájala zásuvky vo vnútri stanu, do ktorých si jeho obyvatelia môžu zastrčiť a používať, resp. dobíjať svoje elektronické zariadenia. Stan váži len 4 kilogramy, zaberá plochu cca 3,4 štvorcových metrov. Jeho cena by sa mala pohybovať okolo 800 dolárov, i keď cena elektrického zdroja niekde pánubohu za chrbtom je nevyčísliteľná. Už je len otázka, načo chodiť do prírody a neostať so svojimi prístrojmi rovno doma.   

TREBA VIDIEŤ: Výstavu Ako sa meral čas
Viete, že minútová ručička sa stala súčasťou hodín koncom 16. storočia a sekundová až okolo roku 1800, alebo že na území dnešného Slovenska sa kresťanský letopočet od narodenia Krista začal používať až po zániku Veľkej Moravy? Alebo že európske ponímanie času vyšlo z antických teórií o cyklickom čase a zo židovských predstáv o nenávratnosti dejín? Aj toto sa dozviete na výstave Ako sa meral čas v Historickom múzeu SNM v Bratislave. Uvidíte exponáty dokumentujúce tvorbu a výskyt rukopisných a tlačených kalendárov od stredoveku až po súčasnosť, najmä z nášho územia. Dopĺňajú ich meracie prístroje, slnečné, vežové, stolové, nástenné a vreckové hodiny, hviezdne glóbusy, mapy, rytiny a olejomaľby. Od septembra je pripravených viacero sprievodných podujatí k výstave, komentované prehliadky a školy si môžu naplánovať a dohodnúť vzdelávacie programy pre rôzne stupne od MŠ po SŠ.

TREBA POZERAŤ V TELKE: Nedocenený film Evy Borušovičovej
Modré z neba (1997) je jeden z najmenej docenených slovenských ponovembrových filmov, pôvabný debut režisérky Evy Borušovičovej s nádhernou kamerou Doda Šimončiča, nezabudnuteľnou hudbou Ivana Krála a veľmi silnými hereckými výkonmi predovšetkým ústrednej trojice žien – Slávky Halčákovej, Emílie Vášáryovej a Zity Kabátovej. Modré z neba je vzťahová dráma balansujúca na hranici komédie až tragikomédie, predovšetkým však ide o veľmi láskavý rodinný portrét trojgeneračnej ženskej famílie. Babka, matka a dcéra, všetky svojrázne až osobité, žijú vedno kdesi na periférii, v dome so záhradou, a medzi dennou rutinou riešia a ignorujú nielen raz búrlivé a inokedy veľmi pokojné vzťahy medzi sebou, ale samozrejme aj vzťahy s mužmi, zväčša návštevníkmi, nielen v onom veľkom dome, ale aj v ich ženskom svete. Štvrtok, 22. augusta, Dvojka, 21.20.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite