Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

24 hodín

.yoani Sánchez .časopis .klub

Ráno vstala a vypila malú kávu. Betón v jej dome je ešte stále čerstvý. Magaly, jej dvaja synovia a manžel žijú v dome, ktorý sa ešte stále stavia. Žijú takto už sedem rokov. Steny rastú pomaly, kúsok za kúskom, a rovnako pomaly sa inštalujú rôzne rozvody a vedenia. Každý deň cítia, že koniec toho všetkého je o deň bližšie. Ale každý deň prežívajú aj starosti kvôli tomu, aké materiály zase chýbajú. Dnes im chýba cement a piesok. Dali dokopy peniaze, ktoré ešte majú, a rozhodli sa navštíviť zásobovacie centrum. Zavolali ma, aby som išla s nimi.

Prichádzame k centrálnemu veľkoobchodu, ale pri dverách nás čaká zamestnanec so zlou správou. Ešte nedoplnili zásoby, budeme musieť počkať do budúceho týždňa.
Potom vstúpime do sveta iných predajcov. Nájsť ich je ľahké, rozumne sa dojednať nemožné. Oblasť okolo železničnej dielne Cristina je najlepšie zásobeným čiernym trhom v celej krajine. Stačí, aby ste prešli cez bránu, a už to počujete: „Čo hľadáte?“ Sme opatrní, odporúča sa neskočiť na prvú ponuku. Podvádza sa všade. Istý muž, ktorý práve upevňuje škatuľku so zapaľovačmi, nám pošepká: „Mám všetko, čo potrebujete na stavbu.“ Ako kúzelník zrazu vyčaruje obchytaný hárok papiera. Štrk a piesok – 1,50 konvertibilných pesos za vrece (1 CUC je asi 75 eurocentov, priemerná mesačná mzda na Kube je menej ako 15 eur), vonkajší kamenný obklad Jaimanita 7 CUC za meter štvorcový, žulová dlažba 10 CUC za meter štvorcový. „Pri väčšom objeme doprava zdarma,“ dodáva muž, kým rozoberá zapaľovač s talianskou vlajkou.
Moji priatelia prepočítavajú. Aby dokončili podlahy, potrebovali by minúť obidve ich výplaty za 20 mesiacov. Náklady na dokončenie kúpeľne dovedú Magaly k tichému plaču. Musia si stanoviť priority. Dnes si môžu dovoliť pár vriec piesku a dvoje dvere. Robili na to pol roka.
Je večer, ruky sú špinavé od roboty. Deti si išli ľahnúť do jedinej izby, ktorá má strechu. Riad nemožno umyť, ešte nemajú  vodu. Ďalší deň za nimi. Sú o 24 hodín bližšie k dokončeniu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite