Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Otvorený list Deväť sudcov Najvyššieho súdu kritizovalo v otvorenom liste svojho šéfa Štefana Harabina za jeho výroky na adresu sudcov Ústavného súdu. Predseda Najvyššieho súdu zaútočil na sudcov Ústavného súdu Ľudmilu Gajdošíkovú, Jána Lubyho a Ladislava Orosza pre ich rozhodnutie v kauze Duckého zmeniek.

Senát ÚS dal za pravdu švajčiarskej firme, ktorá sa domáha vyplatenia zmeniek za miliardu českých korún a namietala, že na Najvyššom súde boli nezákonnou zmenou senátu porušené jej práva. Podľa Harabina tento verdikt „zaváňa korupciou“.
Sudcovia najvyššieho súdu Elena Berthotyová, Igor Belko, Jana Henčeková, Miroslav Gavalec, Zuzana Ďurišová, Milan Karabin, Peter Paluda, Rudolf Čirč a Juraj Kliment v otvorenom liste tvrdia, že Harabin svojimi výrokmi dlhodobo dehonestuje nielen sudcov Najvyššieho súdu, ale celú justíciu. Predseda Najvyššieho súdu na to reagoval, že ide o nepodloženú politickú kritiku a jeho oponenti nepredložili žiadne odborné ani ústavno-zákonné argumenty.
.jm

Vyšetrovanie obvinených podnikateľov Salmanovcov prinieslo prekvapujúce informácie – úplatky od Salmanovcov mali dostať aj policajní vyšetrovatelia, prokurátor a dvaja sudcovia.
Zásahom polície proti Rómom v Moldave nad Bodvou sa ešte budú zaoberať – okrem ombudsmanky – aj poslanci na rokovaní výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny.
Slovenský konzul v Iráne sa stretol s ôsmimi  paraglajdistami zo Slovenska, ktorí sú zadržiavaní vo väznici v Isfaháne. Všetci sú v poriadku a zaobchádza sa s nimi slušne. Minister zahraničia Lajčák vyhlásil, že intenzívne pracuje na politickom riešení prípadu.
Na rozostavanom tuneli Šibenik došlo k nekontrolovateľnému výbuchu, pri ktorom zasypalo šiestich robotníkov, jeden zomrel, jeden je zranený ťažko, ostatní ľahko.
Cestovné kancelárie rušia zájazdy do Egypta, lebo nepokoje zasiahli aj do niektorých letovísk. Satur zrušil lety do Egypta do 8. septembra. Turisti môžu vycestovať na vlastné riziko, cestovka nevie zaručiť dovolenkový pokoj.

Osobnosť: Miroslav Karhan/
Odchovanec Spartaka Trnava, ktorý istý čas pôsobil aj v nemeckej bundeslige, ohlásil koniec futbalovej kariéry. Hráč, ktorý má za sebou rekordných 107 reprezentačných štartov, bude pôsobiť vo funkcii športového riaditeľa trnavského klubu.

Antiosobnosť: László Csatáry/
Vojnový zločinec, ktorý sa mal podieľať na odsune tisícov Židov do koncentračného tábora v Osvienčime, zomrel minulý týždeň v Budapešti vo veku 98 rokov. Košický súd mal 26. septembra rozhodnúť o jeho zaradení do ústavu na výkon doživotného väzenia.

Citát/
Štefan Harabin: „Na Najvyššom súde nie je prítomná napätá atmosféra.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite