Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Zatvorené ambasády Spojené štáty zatvorili vyše dve desiatky svojich veľvyslanectiev v krajinách Severnej Afriky a Stredného východu. Dôvodom bola hrozba zo strany militantov. Američania zároveň vydali upozornenie svojim občanom, aby radšej necestovali na Stredný východ a do Severnej Afriky.

Útoky hrozia najmä zo strany teroristickej organizácie, ktorá sídli v Jemene a nazýva sa Al-Káida na Arabskom polostrove. Táto organizácia už vykonala viacero smrtiacich bombových útokov. V USA prebieha v tejto súvislosti prudká diskusia. Jej námetom sú jednak odpočúvacie programy a ich legitímnosť verzus užitočnosť. Na zvýšenú aktivitu teroristov totiž upozornila práve zachytená komunikácia ich lídrov. Druhým predmetom debát je otázka, či možno brať vážne ubezpečovania Obamovej administratívy, že al-Káida je porazená, a nie je schopná skutočne fungovať. Al-Káida na Arabskom polostrove by totiž mohla byť s „hlavnou“ al-Káidou prepojená omnoho užšie, ako verejne vyhlasujú oficiálne americké zdroje.
.mg

Česká vláda pod vedením Jiřího Rusnoka podá demisiu 13. augusta. Predčasné voľby sa dajú uskutočniť najskôr niekedy v polovici októbra, preto sa predpokladá, že prezident Miloš Zeman ponechá kabinet vládnuť až dovtedy.
O situácii v Sýrii aj v Egypte spolu telefonovali americký prezident Barack Obama a turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Obávajú sa destabilizácie a zdôraznili, že v Sýrii je nutné, aby sa opozícia zjednotila.
Očakávané zrušenie summitu amerického prezidenta a ruského prezidenta sa stalo skutočnosťou. Biely dom ohlásil, že Obama na stretnutie s Vladimírom Putinom nepôjde. Vo Washingtone sa stretli minister zahraničia Ruska Sergej Lavrov a USA John Kerry. Zhodli sa, že spolupráca musí aj napriek názorovým nezhodám pokračovať.
ELSAT, grécky štátny štatistický úrad, zverejnil oficiálne údaje o nezamestnanosti v máji. Počet ľudí bez práce dosiahol rekordnú hodnotu 27,6 percenta populácie. Nezamestnanosť mladých Grékov od 15 do 24 rokov bola ešte šokujúcejšia: 64,9 percenta.

Osobnosť: David Cameron
Britský premiér si v týchto dňoch zachoval chladnú hlavu a principiálnosť, keď obhajoval britské právo na Gibraltár v sporoch so španielskou vládou. Gibraltár je už tristo rokov britský a v referendách sa jeho obyvatelia väčšinovo vyjadrujú, že chcú patriť pod Britániu.

Antiosobnosť: Robert Mugabe
89-ročný dlhoročný prezident Zimbabwe tvrdí, že zvíťazil vo voľbách. Opozičné Hnutie za demokratickú zmenu spochybnilo jeho víťazstvo a minulý týždeň sa obrátilo na súd, aby rozhodol, či boli voľby zmanipulované. Mugabeho autoritársky režim dostal Zimbabwe takmer na kolená.

Citát/
David Cameron: „Je veľmi dôležité, aby obyvatelia Gibraltáru vedeli, že ich podporujeme. Podporujeme ich suverenitu.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite