Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Teplotné extrémy Uplynulý týždeň bol náročný, ale tentoraz za to mohlo iba počasie. Aj spravodajstvá médií boli najmä o rekordných teplách, ktoré spôsobovali kolapsy ľudí i požiare. Záchranári hlásili, že počas stredy a štvrtka z tepla skolabovalo 251 ľudí, najviac v Bratislavskom a Žilinskom kraji. V Bratislave padol vo štvrtok teplotný rekord, keď na dvoch staniciach namerali teplotu vzduchu 39,2 °C.

V Senici namerali v ten deň dokonca až 39,6 °C. Takmer tropickú teplotu 28 stupňov namerali aj na Štrbskom Plese. Dlhotrvajúce teplo a extrémne sucho spôsobili, že hasiči vyhlásili vo štvrtok čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru takmer na celom území Slovenska.  Požiar zachvátil lesy v ťažko dostupnom teréne v katastri obce Betliar, kde zhorelo viac ako 27 hektárov. Uhasiť takýto požiar trvá niekoľko dní a vznik lokálnych ohnísk hrozí dlhší čas. Na západnom Slovensku vznikol väčší požiar medzi Veľkými Levármi a Moravským Sv. Jánom. Vo štvrtok museli dokonca pre požiar odstaviť aj vlakovú dopravu. Požiar pravdepodobne spôsobili iskry z kolies vlaku.
.eč, SITA

Matica slovenská udelila vyznamenania pri príležitosti 20. výročia vzniku SR Štefanovi Harabinovi, Ivanovi Gašparovičovi, Vladimírovi Mečiarovi, historikovi Milanovi Ďuricovi a ďalším osobám. Zo zahraničia si ocenenie prišiel prevziať bývalý prezident ČR Václav Klaus.
Kontrola ministerstva financií na ministerstve školstva zistila nedostatky. Rezort porušil zákon o rozpočtových pravidlách pri nákupe kvetov takmer za 10-tisíc eur. Nehospodárny bol podľa kontrolórov aj nákup exkluzívneho alkoholu.
Vo veku 72 rokov zomrel dlhoročný politik SMK a poslanec Európskeho parlamentu Arpád Duka-Zólyomi. V rokoch 1994 až 2004 zastupoval maďarskú menšinu v Národnej rade SR. V Európskom parlamente pôsobil v Podvýbore pre ľudské práva v rámci Poslaneckého klubu EPP-ED.
Americká IT spoločnosť Dell plánuje v Bratislave otvoriť nové zákaznícke centrum, v ktorom zamestná 600 ľudí. Firma zatiaľ u nás zamestnáva 2 000 ľudí. Informovali o tom Hospodárske noviny, ktorým to potvrdilo ministerstvo hospodárstva.

Osobnosť: Jozef Adamovič
Herec, ktorý sa do povedomia verejnosti zapísal najmä postavou grófa Mórica Beňovského, zomrel v Bratislave vo veku 74 rokov. Hrával v Slovenskom národnom divadle a venoval sa aj pedagogickej činnosti na Fakulte dramatických umení v Banskej Bystrici.

Antiosobnosť: Peter Šufliarsky
Novým námestníkom generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára pre trestný úsek sa stal prokurátor, ktorý políciu včas neinformoval o prepustení Karola Mella z väzby, respektíve o vydaní zatykača na jeho osobu. Vo funkcii vystriedal Dobroslava Trnku. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite