Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA DÁVKOVAŤ: Nalievanie vína cez korok
Máte kvalitné vína, ale nechcete alebo nemáte s kým vypiť na posedenie celú fľašku? Jednoducho máte chuť len na jeden pohárik z nej? Milovník vína Greg Lambrecht tento problém riešil, keď jeho manželka otehotnela, a tak vymyslel úplne nový systém, ako sa napiť z fľašky a zvyšok vína uchovať nezoxidovaný. Jeho Coravin Systém je akási tenká dutá ihla, ktorá prepichne korok aj vrchnú ochrannú fóliu na ňom. Trik, ktorý nedovolí vínu, aby sa pokazilo, je inertný plyn argón. Súčasťou Coravinu je bombička tohto plynu, ktorá vytlačí víno cez ihlu von a my ho môžeme podľa potreby naliať do pohára. Po vytiahnutí tenkej ihly sa korok prirodzene zacelí a víno zostane vo fľaške kvalitné, pretože neprišlo do styku s kyslíkom. Coravin systém stojí 279 dolárov, jedna náhradná bombička s plynom okolo desať.   

TREBA SA OSVIEŽIŤ: Záhradná sprcha odspodu
Kde je napísané, že sprcha musí striekať iba z hora nadol? Belgicko-austrálsky dizajnér Vanny Venlet sa vykašľal na konvencie, inšpiroval sa vodometmi a vymyslel sprchovací tanier Viteo. Je to vlastne disk s priemerom 80 cm, vysoký 12 cm, ktorý váži 14 kilogramov a nainštalujete ho kdekoľvek v záhrade počas dvoch minút. Má protišmykovú spodnú dosku a je napojiteľný na bežnú záhradnú hadicu. Sprcha sa zapína jednoducho – vašou hmotnosťou. Stačí sa na ňu postaviť a okamžite začne striekať hore do vzduchu kvapôčky vody do výšky 4 metrov. Gravitácia ich potom doručí spať na vaše slnkom rozhorúčené telo. Sprchovací tanier môžete mať v záhrade, na terase aj na balkóne, objednať sa dá cez internet za 625 eur, do väčšiny krajín, aj na Slovensko, ho doručia zdarma, hádam sa stihnete osviežiť ešte toto leto.

TREBA GRILOVAŤ: Štipec na grilovanie
Ak radi grilujete špargľu, cibuľku, plátky cukiny či iné malé tenké potvory, ktoré rady prepadajú cez grilovaciu mriežku do ohňa, nedajú sa napichnúť na grilovacie ihlice a je pre vás otravné ich po jednom opatrne otáčať, alebo jednoducho nemáte v otáčaní príliš veľkú zručnosť, potom vás možno oslovia praktické grilovacie štipce Vegetable grill clips. Nebudete mať zeleninku celkom rovnomerne opečenú, ale to pohodlie! Vyzerajú podobne ako štipce na bielizeň, len majú širšie zúbky, a nie sú z plastu ani dreva, ale z nerezovej ocele. V jednom balení za 14,95 dolára kúpite cez internet štyri kúsky. Dajú sa strčiť do umývačky. Len pozor, nemajú žiadne teflonové rúčky, takže budú celé poriadne horúce. Chytajte ich len do grilovacích rukavíc.

TREBA OSLÁVIŤ: Najstaršia folklórna skupina na Slovensku
V roku 1911 prichádza do Východnej všímavý učiteľ Martin Ježo. Zbiera piesne, zapisuje si zvyky, sleduje každodenný život. V roku 1913 vytvára krojovanú družinu so 48 členmi, ktorá sa prvýkrát predstavila 24. júna 1913 na vystúpení vo Svaríne. Začína pravidelne nacvičovať. V roku 1952 na slávnostiach v Strážnici žne taký úspech, že pod jeho dojmom zorganizuje o rok obdobné podujatie vo Východnej, a potom každý rok. V roku 1955 má až 120 členov. Tento rok oslavuje najstaršia slovenská folklórna skupina Kriváň storočnicu v počte 30 spevákov a tanečníkov plus ľudová hudba. Ak to chcete osláviť s nimi, urobte si v piatok voľno a choďte do amfiteátra do Východnej. Program má názov Od myšlienky po storočnicu.

TREBA POZERAŤ V TELKE: Katyň – poctivé remeslo, silný príbeh
Velikán svetovej a poľskej kinematografie, jeden z posledných žijúcich klasikov – režisér Andrzej Wajda nakrútil v roku 2007 ako osemdesiatjedenročný film o jednej z najväčších tragédií moderných poľských dejín. Katyň (Katyn). V roku 1940 povraždila sovietska NKVD v Katynskom lese poľské elity, viac ako dvadsaťdvatisíc vojakov a civilistov, ktorí sa vlastne ničím neprevinili. Medzi obeťami bol aj Wajdov otec, teda trauma bola o to silnejšia, že sa o nej klamalo v podstate počas celého trvania sovietskeho bloku. Wajdov film je silný, ťažký, skoro až akademicky depresívny, žiadna postmoderná filmárčina na efekt, ale poctivé remeslo, ktorého zmyslom je vypovedať silný príbeh. A mimoriadne dôležité je, že Wajda sa viac ako na samotné obete sústreďuje na tých, ktorí v Katyni niekoho stratili a netušili, čo sa s ním stalo.  Piatok, 16. augusta, Dvojka, 21.20.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite