Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Lode z Kolbergu, čiže dnes Kolobrzegu, nemali ľudia na Bornholme veľmi v láske. Aspoň donedávna. Mnoho z nich totiž dodnes spomína, čo z tohto prístavu prišlo 9. mája 1945. Bornholm, najvýchodnejší ostrov Dánska, vtedy očakával pomerne pokojne koniec vojny. Nemecký veliteľ ostrova odovzdal kapituláciu britskému veleniu spojeneckých vojsk a čakal, že v priebehu niekoľkých dní prídu britské lode a on spolu s vyše desaťtisícovou posádkou a ďalšími tisíckami nemeckých utečencov poputuje do britského zajatia a do niektorej zo západných okupačných zón Nemecka.

Lenže takmer šesťsto štvorcových metrov veľký ostrov, vzdialený ďaleko na východ od Dánska, bol pre sovietske velenie príliš lákavou korisťou. A tak deviateho mája po intenzívnom bombardovaní dvoch hlavných prístavov ostrova, mestečiek Nexo a Ronne, sa Sovieti vylodili. Po krátkom odpore nemeckých vojakov zajali a všetkých odviezli namiesto do britských zajateckých táborov na Sibír, do Kazachstanu a podobných miest, odkiaľ sa ich veľa v päťdesiatych rokoch nevrátilo.
Dánov na Bornholme čakal rok sovietskej okupácie, počas ktorého nebolo isté, či ostrov nepostihne osud Estónska, Litvy a Lotyšska, prípadne bývalého nemeckého Východného Pruska, dnes kaliningradskej oblasti. O tom, že rok okupácie nebol pre Sovietov ľahký, svedčí, že ich stál životy troch desiatok vojakov okupačnej armády. Nakoniec to pre Bornholm a miestnych Dánov dopadlo dobre. Po tom, čo si Stalin vynútil voľný prejazd sovietskych lodí z Baltu dánskymi úžinami, sovietski okupanti z ostrova „zo dňa na deň“ v máji 1946 odišli.
Dnes už sú lode z Kolobrzegu v prístave v Nexo vítané. Privážajú totiž poľských turistov, vítaný zdroj príjmov nádherného ostrova, ktorý sa v posledných desaťročiach stal predovšetkým rajom cyklistov. Cyklocestičky tu vytvárajú asi svetovo najhustejšiu sieť komunikácií určených výhradne pre bicykle. Dáni si dali záležať, aby po vyčíňaní Sovietov nezostala na ostrove ani pamiatka s výnimkou jedného tanku. Tak napríklad v Nexo nespoznáte, že bolo v máji 1945 náletom sovietskych bombardérov prakticky zrovnané  so zemou. Celý ostrov je krásny a farebný a čistý ako na tých plagátoch, ktoré sa vás snažia k výletu na Bornholm zlákať, ba dokonca ešte trochu viac. Keby zostal Sovietskym zväzom, dopadol by asi ako Königsberg, dnes Kaliningrad, ktorý je škaredým sovietskym, dnes ruským mestom. Ale zase by tu asi pivo nestálo desať eur. No ak to má byť cena za to, že Bornholm je dánsky a krásny, potom ju asi – nielen ja – rád zaplatím.

Autor je redaktor Lidových novín a MF DNES
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite