Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poučenie zo Zemana

.peter Schutz .časopis

Miloš Zeman vyliečil politológov z teórií, že s priamou voľbou prezidenta sa majú upraviť aj jeho právomoci. S argumentom vyššej legitimity si začal svoj politický priestor kolíkovať sám. A to tak razantne, že komentárov či esejí o „poloprezidentskom systéme“ sú plné stránky pražskej tlače.

Čo to s Českom urobí, to sa ešte len uvidí.  Pravda je, že hlavnú bitku,  do ktorej sa  doteraz pustil,  Zeman nevyhral.   Vláda Jiřího Rusnoka, ktorého menoval úradníckym (odborníckym) premiérom proti vôli politických  strán, nielenže dôveru parlamentu nezískala, ale skóre 93 : 100 prezrádza, že nemala ani reálnu šancu.  Svojej povesti veľkého zákulisného hráča,    ktorá udržiavala pred hlasovaním „oddsy“ na dôveru/nedôveru vcelku vyrovnané, zostal teda  Zeman veľa dlžný. Jediné, čo dokázal, bolo rozbitie tzv. „stojednotky“ bývalej koalície, čím otvoril cestu k predčasným voľbám.   
Už dávnejšia kauza menovania či nemenovania  profesora Putnu pritom  naznačila, že cez extenzívne výklady ústavných právomocí – s poukazom na priamy mandát – sa k poloprezidentskému systému zrejme neprepracuje. Zeman, ktorý nechcel Putnu menovať pre výstredné správanie sa na homosexuálnom pochode, sa  musel  potupne  zmieriť s tým, že prezident nemá pri menovaní profesorov rozhodovaciu (ako si nárokoval),  ale iba ceremoniálno-notariálnu funkciu. A je úplne jedno, ako bol zvolený.
Cesta, ktorou sa vydal, je iná. Ešte pred nevyslovením dôvery realizovali Rusnokovi ministri –  všetko  vyslanci podnikateľských a záujmových skupín –   v rezortoch rozsiahle čistky. Tie  nesporne  posilnia Zemanov vplyv v štátnej správe i podnikoch, čo je dôležitý medzikrok k mocenským pákam v štáte.  Na miesta  kádrov  pravice – ODS a TOP 09 – totiž tentoraz neprišli,  ako obvykle po voľbách,  ľudia ČSSD, ale „priatelia“ Zemana, jeho (mimoparlamentnej) strany SPOZ a na ňu naviazaného podnikateľského sveta a podsvetia.
Relevantná je námietka, že po predčasných voľbách, ktoré budú zrejme v októbri, by Zemanovi  „miestodržitelia“ mali aj končiť.  Veľká otázka  však je, či sa tak aj stane. Najväčším posunom, ktorý približuje moc k Hradu, je totiž skutočnosť,  že hoci 93 hlasov bolo málo, na podpore   prezidentskej vlády sa Zemanovi  podarilo zjednotiť celú parlamentnú  ľavicu.  Zeman prevalcoval v ČSSD krídlo predsedu Sobotku,  ktoré odmietalo podporiť Rusnoka. A väčšina socialistov, ktorá  prehlasovala vlastného predsedu, urobila zo Zemana neformálneho vodcu strany.
Ak  Česko naozaj má nakročené k akémusi poloprezidentskému zriadeniu,  tak energia zmeny nevychádza z vyššej legitimity  priameho mandátu, ale z toho, že  sociálnu demokraciu –  veľmi pravdepodobného víťaza predčasných volieb – si Zeman „skrotil“ na  prezidentskú stranu.  A tu sa dostávame oblúkom na Slovensko.  Keby sa Robert Fico stal prezidentom,  Smer si nepotrebuje „skrotiť“.  On je Smer a Smer je on.  Cesta, ktorou sa Zeman chystá uchopiť moc v Česku, je upozornením, že úvahy (aj autora tohto textu), že Fico by ako prezident prišiel o časť moci (čo má všelijaké konzekvencie), boli povrchné. A teórie, že najmocnejším mužom štátu by sa stal budúci predseda Smeru a vlády, stoja na vode.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite