Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Letné napoleonské hry

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Sezóna vrcholí. Namiesto bohapustého vylihovania na slnku však skoro každý človek, odrastený v socializme, už myslí na to, čo odpovie pani Zime, keď sa ho spýta, ako naložil s letom. Takže všetci zavárame ako pominutí.

Dnes už nejde o to, uchovať čo najväčšie množstvo sezónnych potravín na krutú zimu. Veď väčšina ovocia a zeleniny je už dostupná síce v nižšej kvalite, ale celoročne. Skôr sa snažíme zachovať chute nášho detstva a dospievania, mať na stole k pečenému kuraťu presne tie zavárané marhule, ako ich robila naša babka a k brav čovine zase legendárne kyslé uhorky podľa rodinného receptu. A tak všetci ako diví vyberáme zaváracie fľaše z pivníc, drhneme ich, sušíme, nakladáme do nich ovocie a zeleninu, ustavične jednotlivé ingrediencie kontrolujeme v starých, rukami oťapkaných receptoch, napokon hrmotne viečkujeme starým, overeným viečkovníkom a bohujeme pri ňom. Zavreté zaváraniny sterilizujeme v rúre, najlepšie večer, aby sme potom tieto pestrofarebné, sklenené drahokamy uložili hore dnom do deky, nech cez noc „dôjdu“. Ráno ešte kontrola kvality, či viečka dobre chytili, a šup s nimi do špajze.

.oheň, soľ a cukor
Ľudstvo sa snažilo uchovať potraviny odpradávna a čoraz viac sa dokázalo v tomto jemnom umení zdokonaľovať. Najprv prišlo na rad pečenie. Pračlovek zistil, že pečené mäso dokáže vydržať trochu dlhšie ako to surové. Neskôr prišlo na rad solenie a sušenie. Starovekí obyvatelia Indie a Číny zistili, že čokoľvek, čo nasolením alebo len vysúšaním na slnku stratí vodu, vydží pomerne slušný čas. Takto dokázali uchovať nielen mäso – ktoré sa dalo uloviť celoročne, ale aj vzácne ovocia, o ktorých mohli v zime iba snívať.
Napokon sa prišlo na to, že tak, ako vie soľ konzervovať mäso a zeleninu, dokáže stvárať podobné divy aj cukor s ovocím. Už Marcus Gavius Apicius vo svojej kuchárskej knihe z prvého storočia nášho letopočtu píše o skvelých lekvároch z ovocia, ktoré, rozvarené na pastu, vydržia dosť dlho uskladnené v komorách. Vtedy išlo výhradne o lekváre a Rím bol nimi posadnutý. O džeme sa dá hovoriť až v stredoveku, keď ho k nám z arabských zemí doviezli križiaci. Len tam totiž rástla cukrová trstina, ktorou mohli rozvarené ovocie vo vode zahusťovať a presladením konzervovať. Džem sa potom v stredoveku stal hitom a dokonca jeho odnož, marmeláda, kráľovským pokrmom. Túto citrusovú nátierku vymyslel totiž v roku 1561 lekár kráľovnej Škótov, Márie, ako liek na morskú nemoc. Vraj aj názov marmeláda je odvodená od slov Marie malade – čiže chorá Mária. Neskôr si džemy a marmelády vyslovene užíval kráľ Slnko Ľudovít XIV. Ten sa dokonca úplne našiel v kompótoch, ktoré sa na jeho hostinách podávali striebornými naberačkami zo strieborných mís.

.fľaša, viečko, povariť
Samotné zaváranie ovocia a zeleniny patrí medzi tie mladšie metódy uchovávania potravín a môže zaň samotný Napoleon. Francúzska armáda totiž počas prvých rokov napoleonských vojen vyhlásila súťaž o najlepšiu metódu uchovávania potravín. Výherca mal získať 12 000 frankov. A veruže sa taký našiel. Cukrár a pivovarník Nicolas Appert roku pána 1809 totiž zistil, že keď potravu zavrie do fľaše, zaviečkuje ju a povarí, jedlo sa v nej neskazí. Nevedel ešte, prečo, ale to pre neho nebolo také dôležité, ako fakt, že s týmto úžasným nápadom môže vyhrať spomínanú tučnú napoleonskú prémiu. Dostal ju a za ňu vybudoval prvú fabriku na zaváranie na svete.
S odpoveďou, prečo sa jedlo v zaváračkách nekazí, prišiel až o nejakých päťdesiat rokov neskôr jeho krajan Louis Pasteur. Keďže však sklo nebolo na vojenské výpravy príliš praktické, hneď vzápätí prišli Francúzi s novým obalom – klasickou konzervou. Tie z napoleonských vojen sa otvárali rozrezaním bajonetmi alebo jednoduchým rozdrúzganím o ostrý kameň. Otvárač na konzervy totiž vynašli až o tridsať rokov neskôr.

Autor je scenárista

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite