Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Túlam sa v každom zmysle slova

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Profesor Csaba György Kiss sa zaoberá kultúrou západoslovanských národov, päť rokov bol v Záhrebe, teraz učí vo Varšave. Do iných novín okrem .týždňa nepíše, iba keď ho niečo nahnevá. Tvrdí, že .týždeň je aj tak kvalitnejší ako všetky maďarské týždenníky.

.túlam sa
Kedysi som sníval o Paríži, ale už ma nezaujímajú západné krajiny, viac ma láka okolitý stredoeurópsky svet. Stále cestujem, je to prejav môjho vandráckeho života. Túlam sa v každom zmysle slova, v cudzích literatúrach, v knihách, cez internet si môžem každý deň čítať chorvátsku, slovenskú aj poľskú tlač. Dva roky vysiela Al-Džazíra aj v bosnianskom jazyku, to mi dá celkom iný prehľad.

.multitasking
Moja manželka hovorí, že som alkoholikom práce, to neviem, či je neresť, alebo cnosť. Rád sa súčasne zaoberám viacerými činnosťami. Keď som sa pripravoval na skúšku z nemeckej literatúry, čítal som popritom hrubé francúzske knihy. Neviem robiť len jednu vec. Teraz som doma sám, tak začnem variť, popri tom píšem recenziu na knihu.

.odporúčam
Maďarské víno pijem rád, čo je ale v Poľsku tragédia. Majú tam vína z Čile, z celej Európy, ale keď idem na večeru ku kamarátom, nemôžem kúpiť žiadne dobré maďarské víno, len drahé a nekvalitné. Pritom od pádu komunizmu máme vynikajúce vína. Aké vám môžem odporučiť? Nie som znalec, ale určite červené vína z južného Szekszárdu, ich vynikajúce cuveé má historické meno bikavér. A rizling vlašský, to už Márai písal, že je pre mužov najlepšia sorta. Biele vína sú dobré aj zo severnej časti Balatonu, tam sú vulkanické hory.

.plávanie a futbal
Málo hlavných miest má toľko kúpeľných možností ako Budapešť, plávanie je pre nás také bežné, ako bol svojho času futbal. Každá ulica mala svoje mužstvo, celý deň sme boli vonku. S priateľmi z ulice o tom teraz pripravujeme knihu. Stretávame sa raz za rok na sv. Imricha, patróna nášho obvodu, dáme si spoločnú večeru. Robíme to tak už tridsať rokov, odkedy sme si uvedomili, že sa postupne rozchádzame každý inam. Teraz nás je osem.

.varím perkelt
V mladosti som sa vedel obžrať, teraz už nie, už viem, aké to má následky, dať si na večeru dva taniere perkeltu. Nie som dobrý kuchár, perkelt je jediná vec, ktorú viem uvariť, zato dokonale. Hovädzí perkelt patrí k maďarskému imagináriu – je to náš symbol. Viete, že prvá slovenská kuchárska kniha vyšla v Budapešti? Budapešť má veľa slovenských miest pamäti, podľa sčítania ľudu z roku 1880 v nej žilo až desať percent Slovákov, najmä v ôsmom obvode. Žila tam aj moja mama, spomínala, že ráno bola prvá omša slovenská.

.hnev kompenzujem
Neviem sa, bohužiaľ, rozčúliť, hnevám sa iba vnútorne, držím to v sebe. Kompenzujem to prácou, to je najlepšia metóda, pretaviť hnev do tvorby. Pustím sa do povinností, vyberiem si tú najhoršiu, zužitkujem svoju agresiu. Nepríjemné povinnosti inak rád odkladám, poviem si, to počká. Potom mám výčitky svedomia. Ku kalvínskej mentalite patrí, že človek má stále výčitky svedomia. Vždy si myslím, že od zajtra to už bude inak.

.zľakol som sa
Založil som politickú stranu, politika ma vždy zaujímala, ale nemal som politické ambície. Zažil som to strašné pokušenie, keď si človek uvedomí, aký má na ľudí vplyv. Mali sme pred voľbami míting, niekoľko sto ľudí a ja som cítil, že mám dav doslova v rukách. Strašne som sa zľakol. Spomenul som si na Mannovho Mária a kúzelníka, ako sa tá sila dá zneužiť, bol to taký varovný prst, že bože môj!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite