Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mliečny zub

.yoani Sánchez .časopis .klub

Pred časom sa mi zazdalo, že som prišla o zub. Ten maličký na boku, ktorý je so mnou už vyše 30 rokov. Mliečny rezák, čo mi nikdy nevypadol a ja už roky viem, že sa oň musím starať, pretože ho nemá čo nahradiť. Keby tu bola moja babička, asi by to celé spojila so snami a usúdila, že niekto zomrie. Rada spája sny, v ktorých človek stráca stoličky, predné alebo iné zuby so stratou milovanej osoby. Z čistej predtuchy. Sama nosí zubnú protézu a už pochovala skoro všetky svoje kamarátky.

S chladnou hlavou som rozalyzovala všetky povery a spomenula som si, že v našej nelegálnej lotérii sa o čísle 8 tiež hovorí, že je „mŕtve“. Nebolo ťažké nájsť miestneho stávkara, pretože hoci ho už päťdesiat rokov prenasledujú, bolita funguje v každom bloku a teší sa väčšej popularite ako večne oslavovaná revolúcia. Nelegálna sieť vyberie od ľudí peniaze, donesie ich osobe, ktorej sa hovorí bolitero, ten počúva výsledky na rádiu z Venezuely alebo Miami a potom výhercom rozdelí príslušné výhry. Vďaka tomu môže byť každá bežná udalosť interpretovaná ako znamenie, s čím sa dá hrať lotéria v pomere od 1 do 100, podľa očakávanej pravdepodobosti a výhry. V hovorovej reči sa pod „motýľom“, „koňom“ alebo „havranom“ skrývajú čísla 2, 1, alebo 33 v prenasledovanej lotérii, a keď príde reč na peniaze, päťpesové bankovky sa volajú „mníšky“.
Tak som teda nabrala odvahu a stavila 20 pesos na to pohrebné číslo. Ako správne tušíte, nevyhrala som nič. Ale odmietam sa vzdať a listujem noviny Granma, aby som natrafila na niečo iné, čo by podporilo moju zubnú predtuchu. Prvý úspech som mala v bolite ešte ako puberťáčka.Odvážne som si vybrala číslo 90 („starý muž“) z titulku oficiálneho orgánu Komunistickej strany Kuby. Verte alebo nie, množstvo Kubáncov tie noviny číta s cieľom natrafiť na nejakú indíciu a zúčastniť sa tajnej lotérie. Analyzujeme inzeráty, sny, politické slogany a historické výročia, ktoré potom transformujeme na čísla, aby sme mohli hrať. Tajne, samozrejme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite