Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Depp, filmový herec z divadla

.juraj Kemka .časopis .film

Dabing je súčasťou hereckého remesla. Dobre natrénovaný pilot ľahšie trafí na svoju runway, ak na ňu triafa častejšie. Podobne ako herec. Čím viac dabuje, tým ľahšie sa mu „triafa“ a viac sa v technike dabovania zdokonaľuje. Kvalitnejší stroj sa ovláda ľahšie a takýto stroj pilotovi často sám veľmi pomáha. Depp je jeden z najkvalitnejších strojov filmového priemyslu a ja som mal to šťastie ho svojím dabingom „pilotovať“.

Môžem povedať, že v tomto prípade stroj úplne naviedol svojho pilota. Pred dabovanim krátkych filmových sekvencií, tzv. slučiek, si herec danú sekvenciu vypočuje v origináli. To, že Depp je maximálny profesionál, mi dokázal aj tým, že som v slúchadlách nepočul rodeného Kentučana, ale človeka so silným britským prízvukom Londýna z roku 1888.
Nie som odborník na deppológiu, ale vďaka mojej hereckej skúsenosti môžem smelo povedať, že Johnny Depp je zárukou fantastickej hereckej „podívanej“.  Ak sa dočítam, že v nejakom filme hrá Depp, viem, že film bude niečím výnimočný.  Mám rád hororové filmy so zveličením  a v nich je Depp na správnom mieste. Jeden z prvých hororových filmov, ktorý som si obľúbil, je Nočná mora z Elm Street z roku 1984. Tam ho zlikvidoval sám Freddy Kruger. To som ešte ako tínedžer netušil, že Freddy K. vtedy zabil človeka, ktorý sa v budúcnosti stane vďaka svojím filmom nesmrteľným.. a pre mňa veľkou inšpiráciou.
Depp a Tim Burton sú veľmi šťastné spojenie. Myslím si,  že práve spojenie s excentrickým režisérom Timom Burtonom  bol zásadný medzník Deppovej kariéry. Mnohí diváci si ho určite pamätajú ako nožnicovorukého Edwarda.  Mňa však skôr oslovili filmy, ktoré natočil s Burtonom neskôr. Čarovný bol pre mňa film Karlík a továreň na čokoládu, kde si vystačil s úsporným herectvom a predsa bol jeho Willy Wonka mimoriadne výrazný zjav.  Fascinujúci bol aj ako šialený strapatý holič so šedivým prelivom, ktorý chladnokrvne vraždí svojich zákazníkov. Mimochodom, Sweeney Tod vôbec nie je krvilačný vrah. Jeho podrezávanie ostrou britvou je vznešené a má štýl. Zatiaľ poslednou burtonovkou, ktorá ma potešila, boli Temné tiene. Našiel som si ju pod vianočným stromčekom.  Hororová romanca s bizarnými postavičkami, kde je opäť jeho hereckou partnerkou Burtonova manželka, skvelá  Helena Bonham Carter. Manželstvo s Burtonom jej profesijne evidentne prospieva (aj keď na to, samozrejme, nie je odkázaná) a filmové spojenie s Deppom ju (súdiac podľa výsledného efektu) motivuje a inšpiruje.
Vďaka prostrediu pouličného cirkusu a maringotiek mi je blízky film Imaginárium Dr. Parnassa. Panoptikum fantastiky, kde sa pomocou zrkadla na divadelnom javisku dá navštíviť  rozprávkový svet. Tento film je zároveň poznačený smrťou Heatha Ledgera.  Režisér Terry Gilliam dokázal bravúrne vyriešiť smutnú situáciu a postavu nečakane zosnulého Ledgera nahradil hneď jeho tromi blízkymi priateľmi – Colinom Farrellom, Jude Lawom a Johnnym Deppom. Tým dostáva film úplne nový rozmer a príbeh sa rozvíja zrejme celkom iným smerom, ako bol pôvodný zámer. Musím povedať, že to určite nie je na škodu.
Aj Depp prepožičiava svoj hlas. V animovanom filme Mŕtva nevesta Tima Burtona (dostal som ho ako svadobný dar) dabuje ženícha, ktorý je verný svojej láske, ale je vtiahnutý do vzťahu s mŕtvou nevestou. Niektorým rodičom by sa mohla táto „rozprávka“ zdať drsná, ale ja sa už teším, ako budem na tomto záhrobnom príbehu lásky ukazovať  synovi, aké je dôležité bojovať za svoje sny.  
Pri všetkých jeho filmoch mám pocit, že sa pozerám na divadelné javisko, a nie na filmový materiál. Depp mení bravúrne svoju masku i charakter. To je to divadelné, čo ma na filmoch s ním baví a provokuje. Myslím si, že pre každého dobrého maskéra musí byť potešením s Deppom spolupracovať. Zaujímalo by ma, do akej miery sa sám Depp spolupodieľa na tvorbe svojich filmových masiek. Vždy je s ňou totiž dokonale zžitý. Raz je to elegantný týpek s mimoriadne bielou pokožkou  v klobúku,  inokedy zasa ryšavý podivín s medzierkou medzi zubami a prenikavými zelenými očami.
Johnny Depp je naozajstným majstrom vo svojom povolaní.  Mám radosť, keď vidím, že niekto robí svoju prácu poctivo a dokonale. Klobúk dolu!

Juraj Kemka/
Narodil sa v roku 1975 v Martine, vyštudoval herectvo na VŠMU v silnom ročníku s Lukášom Latinákom, Mariánom Miezgom a Robertom Jakabom. Za absolventské predstavenie inscenácie Na koho to slovo padne v réžii Petra Mankoveckého dostali v roku 1998 Dosku za Objav sezóny. Od skončenia školy je členom súboru Divadla Astorka. Je aj vyhľadávaným filmovým a seriálovým hercom. Známy je aj ako súčasť obľúbenej televíznej šou Partička. Juraj Kemka sa venuje aj dabingu, medzi hercov, ktorých daboval, patrí aj Johnny Depp. Spolu s manželkou Adrianou žije v Bratislave.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite