Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Naši noví susedia

.martin Vystavil .časopis .týždeň vo svete

Presťahovali sme sa, a získali tak nových susedov, teda niečo ako novú rodinu. Zľava starších Američanov, vraj z Kaukazu (tak dnes označujú bledé tváre). Bývajú s nimi dospelé deti a vnúčatá. O dom sa však starajú len starčekovia, pre mládež by pokosenie trávy či vynesenie smetí bola prílišná výzva. Zato radi občas hlučne ponocujú. Za plotom bývajú tichí skromní Vietnamci, ktorí sa postarajú nielen o spoločný plot, ale osekajú aj strom, ak vetvy padajú, hoci je to naša zodpovednosť.

Vpravo zase mexická família, ich domček by vzhľadom zapadol aj v takom Acapulcu. Starý pán však nevie po anglicky, hoci v Amerike žije roky. Na všetko povie „yes, yes!“ a na druhý deň jeho dcéra zaklope, že čo sme chceli. Oproti cez ulicu žije kaukazský pár, ktorý vedie búrlivý život, ktorého detaily sa dozvie ulica, ak v pravý čas otvorí okno. V bielom tielku občas podnapitý pán vykrikuje hlasne česky „fakt, jó!“ alebo tak nejako. Cez deň všetci zachovávame dekórum, večer si však vymieňame správy o svojom duševnom stave, prípadne o vývoji sveta. Je to také terapeutické. Snažíme sa však byť ku všetkým kamarátski, ale aj otvorení. Sused zbiera staré autá (=šroty), ktoré hyzdia ulicu, no on je presvedčený, že jeho vintage veterány majú nesmiernu cenu. Môže mať pravdu, ale len v prípade, ak cena zhrdzavenej 50-ročnej ocele enormne stúpne.  Zatiaľ sa snažíme odblokovať výhľad na jeho rachotiny zvýšením plota a výsadbou vysokých kríkov. Všetko s citom a diplomaticky, aby sme ho nenaštvali. Pouličná diplomacia je nesmierne dôležitá, nakoniec aj na nás, ako Eastern Europeans, sa možno dívajú s neistotou a neradi by sme potvrdzovali stereotypy, keďže mnohí si myslia, že sme zrejme Rusi. A pritom naši kamaráti sú aj Česi, Maďari a Židia, všetko de facto ďalší Východoeurópania, ktorí nás často navštevujú. Ako teda žiť? Zdá sa, že sa stačí správať ku každému rovnako slušne, s úsmevom a priateľsky, takpovediac nestereotypne, aby na ulici zavládol mier a pokoj.

Martin Vystavil (1965)/
Pochádza z Kežmarku, od roku 2000 žije s rodinou v Silicon Valley a pracuje v IT priemysle. Zaujíma sa o konzervatívne a progresívne videnie sveta, sociálne siete, aktuálne dianie a mechanické hodinky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite